Kérjük válasszon!

 

Festmények

 

Fotográfia

dr. ACZÉL Márta Budapest, 1909 - 1997, Budapest

dr.  ACZÉL Márta

ACZÉL Márta dr.(dr. Kreilisheim Györgyné, Schlesinger Márta) (Budapest, 1909. szeptember 13 – Budapest, 1997. augusztus) Ritka, hogy valaki bölcsészdiplomával fényképészként akarjon dolgozni. Heidelbergben, Berlinben filozófiát tanult, Frankfurtban Mannheim Károly tanítványa volt. Doktorátusát német irodalomból és művészettörténetből szerezte. Unokatestvére Kálmán Kata és annak férje Hevesy Iván beszélte rá, hogy tanuljon meg fényképezni, így került 1937-ben Pécsi Józsefhez. 1940-ben mesterlevelet kapott, de a zsidótörvények miatt csak kisebb megbízásokhoz jutott. Férjét, Kreilisheim György esztétát, az egyik legjobb magyar fotótörténeti könyv szerzőjét munkaszolgálatosként ölték meg, ő maga a deportálási menetből szökve, bujkálva élte túl a háborút. Talán ennek is köszönhető, hogy ez a nagyon tehetséges fotós egy tervezővállalatnál csendben meghúzódva, a művészi ambícióinak végképp hátat fordítva éldegélt nyugdíjazásáig, Külföldi útjain készített felvételei, csendéletei és reklámfotói a magyar fotótörténet valódi értékei.

Önnek is van dr. ACZÉL Márta képe?

Kérjen ingyenes értékbecslést, akár teljes hagyatékra is! Hasonló alkotását megvásároljuk készpénzért, átvesszük aukcióra vagy online értékesítjük.

Készpénzes, azonnali megvételre keressük a felsorolt művészek kvalitásos alkotásait

Részletek

Hírlevél feliratkozás

Értesüljön elsőként aukcióinkról, kiállításainkról és aktuális ajánlatainkról! Válassza ki az Önt érdeklő művészeket, stílusokat, témákat és kérje hírlevelünket, amelynek segítségével azonnal értesülhet a frissen beérkező művekről.

Lépésről-lépésre

Világhírűvé tesszük a magyar festészetet!