Kérjük válasszon!

 

Festmények

 

Fotográfia

Újrakeretezni a képeket, az országot, mindent

Heti Válasz

Február 10. – péntek

Szeretem a hozzáértők nyugalmát. A mesterség tudóinak hitelességét. A hangütést, amelyben nincs fals, és amely kizár minden gyanakvást. Ez hozott volna ide?, tűnődtem, amikor átléptem a Kieselbach Galéria küszöbét a Szent István körúton. Sajtótájékoztatóra érkeztem. Utoljára tíz éve vettem részt ilyesmin. A meghívó szerint festmények keretezéséről lesz szól.

            Eszembe jutott: otthon két kép is lóg a falon úgy, hogy rossz ránézni. Egyik sincs befejezve. Keretezte valaki, de a végeredmény mesterségének megcsúfolása. Velem megtörtént már, hogy éjjel arra riadtam: az egyik mondatban rossz a jelző. Fölkeltem, és másikra cseréltem. A „keretező” is eljöhetett volna, hogy kicserélje tévedésének tárgyát. De nem elmélkedtem tovább. Kieselbach Tamás elkezdte a sajtó tájékoztatását. Mit mond vajon?

            Körben a galéria falain több ezer keret. Hatásuk lenyűgöző. A hiány teszi azzá őket. Nincs bennük kép. Üresek. De hát nem mindig voltak azok. Ahol ültem, a leghátsó székkel vonalban faragott aranykeret. Talán egy női aktot fogott körbe, és jólesett körbefognia. Abban a másikban tájkép lehetett, derűs, könnyű, tavaszi. Folytattam volna, de a galériatulajdonos nem enged tovább fantáziálni.

            A magyar festészet részeiben világszínvonalú, mondja, de a környezet –a rossz terek, a gyönge világítás és a hitvány keretezés – megakadályozza értékük valós kibontakozását. Harmincöt éve keretezi át a képeket. És itt egy olyan mondat következett, amire felkaptam a fejem. Pontosan idézem: „Magamnak csináltam, az országnak csináltam.” Ez az a nyugalom, amiről az elején szóltam. Ami nélkül nem lehet hazát építeni. Sok minden kell ehhez. Tudás. Munka. Nagy elszánás. Hazározott cél. Társak. Visszhang. Ruganyosság, amivel átugorhatók a közélet pocsolyái.

            „Magamnak csináltam, az országnak csináltam…” Ezt hallva az ember arra gondol, hogy nincs egyedül. Vannak társai. Kit ismer közülük, kit nem. És ez így van jól.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Értesüljön elsőként aukcióinkról, kiállításainkról és aktuális ajánlatainkról