Kérjük válasszon!

 

Festmények

 

Fotográfia

RIPPL-RÓNAITÓL KONDORIG

Heti Válasz

Festészetünk remekei

Önök szerint ki az öt legjelentősebb modern magyar festő? Ugye, nem is olyan egyszerű a válasz, mert nehéz abbahagyni a felsorolást ötnél. Az egyik lehetséges sorrend a következő: Csontváry Kosztka Tivadar, Vajda Lajos, Rippl-Rónai József, Gulácsy Lajos és Kondor Béla - legalábbis annak a kilencvenkilenc neves személyiségnek a véleménye alapján, akiket Kieselbach Tamás műgyűjtő, művészettörténész és galériatulajdonos megkérdezett.

A pontos válaszok a Modern magyar festészet című kétkötetes munka első kötetének végén olvashatók, mely album Kieselbach Tamás szerkesztésében és magánkiadásában jelent meg.

"Az összefoglalás időhatárát, kezdő- és végpontját is a képekben való gondolkodás jegyében jelöltem ki - magyarázza a szerkesztő az előszóban. - Ahogy Rippl-Rónai József festménye, a Kalitkás nő számomra a modern magyar festészet kiindulópontját jelképezi, úgy Kondor rendkívüli erejű Darázskirálya nyugodt szívvel nevezhető egy teljes korszakot összefoglaló, lezáró ikonnak."

Az album világrajöttét négyévi kutatómunka előzte meg - múzeumokat, galériákat, magángyűjteményeket keresett fel, pincéket és padlásokat kutatott át "a stáb"; eközben pedig hétezer diafelvétel készült a remekművekről. A válogatás eredményeként megszületett album első részre az 1892-1919 közötti magyar festészetet mutatja be, 650 oldalon, 61 múzeum és 146 jelentős magángyűjtemény anyagából vett ezer színes reprodukcióval. (A második kötet a tervek szerint 2004 elején lát napvilágot, 1500 képpel.)

A hétezer példányban magyarul és angolul megjelent kötet főszereplői a festmények. Olyan újszerű szerkesztésben szerepelnek itt a művek, amelynek révén új műtörténeti összefüggések tárulnak fel. A könyvben a képek nem a kronológia rendjében követik egymást. A kiemelkedő életművek által kijelölt csomópontok közötti barangolásban iskolák, attitűdök, alkotói karakterek, visszatérő témák, motívumok igazítják el az érdeklődőt a modern magyar festészetben. A műalkotások mélyebb megértését, valamint az egyes művészek és irányzatok alaposabb megismerését pedig neves magyar művészettörténészek - Mravik László, Somogyi Hajnalka, Hornyik Sándor, Jobbágyi Zsuzsa, Szinyei Merse Anna, Gellér Katalin, Passuth Krisztina, Rum Attila, Szücs György, Szabó Júlia, Csernitzky Mária, Bellák Gábor, Szabadi Judit, Kolozsváry Marianna, Markója Csilla - tanulmányai