Kérjük válasszon!

 

Festmények

 

Fotográfia

ILONA KESERÜ ILONA ÚJABB FESTMÉNYEI A KIESELBACH GALÉRIÁBAN

Kultúra.hu

Ilona Keserü Ilona Kossuth-díjas festőművész több mint 50 többségében friss alkotásaiból nyílt kiállítás Színváltás – Cangiante címmel 2012. október 26-án Budapesten, a Kieselbach Galériában.

Ilona Keserü Ilona elmondta az MTI-nek, hogy hosszú ideje kutatja a színek jelentését a festészet legbelső berkeiben. Itáliában a XIV. századtól létezik a színrendszer, az akkor a színalkalmazásról leírtak terjedtek el a világban. Utólag nehezen kihámozható, hogy ennek a rendszernek a megalkotása kitől is származik. Az bizonyos, hogy a budapesti Szépművészeti Múzeum itáliai festészeti anyagában ez a színhasználat éppúgy föltűnik, mint a londoni Royal Academy of Arts kollekciójában. Ez a színrendszer időtől függetlenül aktuális, mert a színek az ilyetén használattal fölerősítik egymást, az egyik a másikba vált, fényesítik egymást, fokozzák a látvány hatását – magyarázta a művész.

Beszélt arról is, hogy a most kiállított képeinek többsége friss munka, ezekhez válogatott az elmúlt évtizedek műveiből és a maga számára is meglepő összefüggésekre derült fény a képek egymás mellé helyezéséből.
Torlódó hangtestek című képe 2010-ben készült. Mindig is foglalkoztatta a zene és a színek világának együttes hatása, mert „amit az ember hall, az a térben megjelenő valami és az erős zenei hangot megragadhatóvá, sűríthetővé teszik számomra a színek” – jegyezte meg. Vidovszky-zene című, 2006 és 2008 között készült festménye Vidovszky László komponista zenéje iránti tisztelgés jegyében fogant és színkutatási eredményeinek alkalmazását is jelenti – tette hozzá Ilona Keserü Ilona.

A művész pécsi születésű, a budapesti Képzőművészeti Főiskolán végzett, Martyn Ferenc festő, grafikus és szobrászművészt – aki 1945 után Pécs művészeti életének meghatározó személyisége volt – tartja legfőbb mesterének. Ilona Keserü Ilona a pécsi képzőművészeti mesteriskola egyik alapítója, vendégprofesszor volt több külföldi művészeti egyetemen, így Párizsban és Londonban. Képeit kiállították szerte a világban. Munkáit nagy gyűjtemények őrzik.

Kieselbach Tamás, a galéria vezetője megjegyezte az MTI-nek, hogy Ilona Keserü Ilona képei elementáris erővel hatnak a nézőre, olyan klasszikus, akinek festményei energiát sugároznak, bonyolult rendszerben készített művei egységes képet mutatnak. Erőteljes színvilág jellemzi munkáit, amelyek nemcsak láthatók lesznek, de hozzáférhetők is november 10-ig a galériában.