Kérjük válasszon!

 

Festmények

 

Fotográfia

Bruck Lajos (1846 - 1910)

Tiszaparton (Egy pohár bor, bográcsozás)

Az alkotáshoz eredetiségigazolást adunk!

Önnek is van Bruck Lajos képe?

Kérjen ingyenes értékbecslést, akár teljes hagyatékra is! Hasonló alkotását megvásároljuk készpénzért, átvesszük aukcióra vagy webgalériánkban kínáljuk.

Hogyan működik a webshop?

54 x 81,5 cm
Olaj, vászon
Jelezve középen lent: Bruck Lajos

1 476 000 Ft  
3 727 EUR / 3 990 USD / 3 559 CHF

Érdekli ez az alkotás?

- Hívjon minket:

Telefonszám megjelenítése
- Vagy
Írjon nekünk

Mégse
 • Legnagyobb magyar festménygyűjtemény
  Több mint 100.000 magyar művészi alkotás.

 • Eredetiségigazolás minden megvásárolt képhez
  Eredetiségigazolás minden megvásárolt képhez

 • Személyes megtekintés galériánkban
  Egyeztetés után a Kieselbach galéria és aukcióházban, Budapesten.

 • Ingyenes festmény értékbecslés
  Ingyenes festmény értékbecslés

Tanulmány

Irodalom

A „Magyar művészek” albumából. Vasárnapi Ujság, 1886/24., 387–388.

D.L.: Brück Lajos. Művészet, 1911/7., 287–293.

 

Bruck Lajos a 19. század kevésbé ismert, bár nemzetközi hírnévre szert tevő festőművésze volt, Munkácsy legjobb tanítványa. A bécsi és a velencei akadémián tanult, de megfordult Rómában, Nápolyban, majd Párizsban is. A Művészet hasábjain megjelent hosszú életrajza arról tanúskodik, tudta, kihez kell fordulnia tanácsokért: „1874-ben utazik Parisba, ahol Munkácsy Mihályt keresi fel. Munkácsy ekkor már nagyhírű művész, körülötte egész udvar van. Tanítványává fogadja Brück Lajost. Parisban két évi munka után kiállít a Salon-ban (1876).” Munkácsy műhelyében nemcsak elsajátította a szakmai fogásokat, hanem annyira munkácsys modorban dolgozott, hogy képeit sokszor összekeverték a mesterével. (Nevét a kortársak sokszor Brück formában használták.) Mielőtt megbecsült magyar művésszé vált volna belőle Pesten, becsavarogta egész Európát Londontól Szentpétervárig. Megfestette Erzsébet királynő portréját, a Habsburg család számos fiát és lányát, előtte Angliában tett szert hírnévre arisztokraták arcképeivel, valamint Párizsban, ahol – életrajza szerint – „egy időben, ahogy a franciák ejtették: Brück Lazsosz kitűnő csengésű, szerencsés név volt”. A magyaros népi témákból táplálkozó festményeivel meghódította a francia műértők szívét is. Ezek közé tartozik a most vizsgált kompozíció is. Szelíd dombokkal és mezőkkel körbevett vízparton halászok gyűlnek össze. A rakománnyal ellátott ladik mellett az asszonyok bográcsban főznek a rögtönzött tűzrakóhely felett. Egy fiatal menyecske cserépkancsóból ad inni az éppen arra lovagoló vadászpuskás férfinak.

Bruck Munkácsyt idéző gondos ecsetje örömmel időzött a magyaros táj összes kedves részletén. A magyar állam nem véletlenül vásárolt meg negyven képet 1911-es hagyatéki kiállításából a Szépművészeti Múzeum számára. A most vizsgált alkotás külföldről tért haza, azok közül való, amelyekről hírt adott az 1886-os Vasárnapi Ujság: „Bruck Lajos már évek óta Párisban lakik. Hazai tárgyakat örömest fest. Képei közül azonban csak kevés kerül hozzánk, a legtöbb csak fényképben vagy metszetben. Ez az oka, hogy neve nem oly ismert és hangzatos itthon, mint ahogy ismerik Párisban s kedvelik festményeit. Gyakran hazatér, hogy fölfrissítse új benyomásokkal emlékeit és gazdagítsa vázlatkönyvét. Életképeket fest, az élet apróbb mozzanataiból, ízléssel, biztos előadással és a megfigyelni és sokat kifejezni tudó szellem elevenségével.”

Hasonló alkotások

Készpénzes, azonnali megvételre keressük a felsorolt művészek kvalitásos alkotásait

Részletek

Hírlevél feliratkozás

Értesüljön elsőként aukcióinkról, kiállításainkról és aktuális ajánlatainkról!