Kérjük válasszon!

 

Festmények

 

Fotográfia

Klie Zoltán (1897 - 1992)

Kozmikus táj (Vágtázó lovak), 1934

 • Eredetiségigazolás minden megvásárolt képhez
  Eredetiségigazolás minden megvásárolt képhez

 • Személyes megtekintés galériánkban
  Egyeztetés után a Kieselbach galéria és aukcióházban, Budapesten.

 • Ingyenes festmény értékbecslés
  Ingyenes festmény értékbecslés

98,5x99 cm
olaj, vászon
Jelezve jobbra lent: Klie

Kiállítva: Merítés a KUT-ból VII. - Klie Zoltán emlékkiállítása 2003. október 18- november 15. Haas Galéria

Reprodukálva: Kopócsy Anna: Klie Zoltán. A kozmikus festő. Zsitva Tibor kiadása, Budapest, 2005, címlap és 46 o. (40. kép), Kieselbach Tamás: Modern Magyar Festészet 1919-1964, Budapest, 2004. 735. kép

Kategória:  Színek, Realizmusok, Meglepetések

Kérdése van?

Önnek is van Klie Zoltán képe?

Kérjen ingyenes értékbecslést, akár teljes hagyatékra is! Hasonló alkotását megvásároljuk készpénzért, átvesszük aukcióra vagy webgalériánkban kínáljuk.

 • Legnagyobb magyar festménygyűjtemény
  Több mint 100.000 magyar művészi alkotás.

 • Eredetiségigazolás minden megvásárolt képhez
  Eredetiségigazolás minden megvásárolt képhez

 • Személyes megtekintés galériánkban
  Egyeztetés után a Kieselbach galéria és aukcióházban, Budapesten.

 • Ingyenes festmény értékbecslés
  Ingyenes festmény értékbecslés

Tanulmány

Egy festő újra felfedezése

 

A kilencvenöt évet megélt Klie Zoltán festészete majdnem áldozatul esett a 20. század fordulatokkal és tragédiákkal szaggatott magyar történelmének. A második világháború után annyira marginalizálódott, hogy a 80-as években valósággal újra fel kellett fedezni. Az art decót és a KUT művészeit felkutató rendszerváltás utáni műkereskedelemnek köszönheti, hogy ma már a két világháború közötti hazai festészet egy karakteres, egyéni hangú képviselőjeként tartjuk számon. Klie Zoltánt pécsi kúriai bíróként tevékenykedő édesapja nem művészeti pályára szánta; csak a jogi és orvosi tanulmányokat követően iratkozhatott be 1922-ben a Képzőművészeti Főiskolára. Mestere, Vaszary egyik legkiemelkedőbb tanítványának tartotta a spiritualitásra érzékeny fiatal festőt, aki még a főiskolai évek előtt, katonaként élte át a „nagy háború” pusztításait. A város szülötteként közeli kapcsolatba került a Pécsett dolgozó modern művészekkel, például Gábor Jenővel vagy Molnár Farkassal. Vaszary támogatásával 1925-ben a modern művészet központjába és az éppen akkor szárnyat bontó art deco fővárosába, Párizsba ment ösztöndíjasként.

 

Modernek és látomások

 

Klie a Párizsban töltött két év alatt egyszerre ismerkedett meg a klasszicizmusba oltott avantgárd friss tendenciájával („kubo-ingricizmus”), illetve a modern művészekkel. Idős korában olyan meghatározó 20. századi művészeket emlegetett kiemelkedő mesterekként, mint Klee, Braque, Leger vagy Dufy. Festészete az 1920-as évek második felében többféle modern hatást magába olvasztott, megérintette németes expresszionizmus, illetve a posztexpresszionizmus, az álmodozó naiv festészet, a divatérzékeny art deco, valamint az itáliai Pittura metafisica. Álomvilágának fantasztikuma viszont nem külső hatásokból táplálkozott, hanem a lélek benső mélyéből: Klie nemcsak spiritiszta szeánszokra járt rendszeresen ebben az időszakban, hanem az első világháborútól kezdve rendszeresen voltak látomásai is. Képeinek – a magyar festészetben egészen ritkának számító – különleges szürrealizmusa innen fakadt.

 

A kozmikus festő

 

Most vizsgált festménye is egy álombéli jelenetet lényegít át kozmikus látomássá. A kép terét keresztbe vágja egy szakasosan megfestett, domboldalra felkapaszkodó téglafal. A falon innen burjánzó növényekkel teli kertet látunk, amit egy várárok szel ketté. Szinte mozdulatlan vízfelületén tükröződik a várfal és a bástya, de a mitikus világfaként kígyózó terebélyes fa nem. Mintha a magára hagyott, elvadult Édenkertben járnánk, amin túl folytatódik a táj: két paripa kaptat fel a hegyoldalra. Mögöttük kozmikus látomásként izzó vörös golyóbisként tűnik fel a nap egy íves formával körbeölelve. Klie különös karakterét Lóránth László ragadta meg legpontosabban 1944-ben kiadott szövegében: „Kék szeme messzeségbe tekint. Ő a magyar (…) Rousseau. Kozmikus festő – mondják róla barátjai és képei.” Klie kutatója, Kopócsy Anna is a „kozmikus festő” kitétellel jellemezte a művész teljes életművét, és nem véletlen került monográfiájának címoldalára éppen a Vágtató lovak című főmű.

 

Klie Zoltán korábbi aukciós alkotásai

Készpénzes, azonnali megvételre keressük a felsorolt művészek kvalitásos alkotásait

Részletek

Hírlevél feliratkozás

Értesüljön elsőként aukcióinkról, kiállításainkról és aktuális ajánlatainkról!