Kérjük válasszon!

 

Festmények

 

Fotográfia

Freytag Zoltán (1901 - 1983)

Kilátás a házak közül (Szentendrei részlet), 1930 körül

Az alkotáshoz eredetiségigazolást adunk!

Önnek is van Freytag Zoltán képe?

Kérjen ingyenes értékbecslést, akár teljes hagyatékra is! Hasonló alkotását megvásároljuk készpénzért, átvesszük aukcióra vagy webgalériánkban kínáljuk.

Hogyan működik a webshop?

80x60 cm
olaj, vászon
Jelezve a hátoldalon: Freytag

Ár kérésre

Érdekli ez az alkotás?

- Hívjon minket:

Telefonszám megjelenítése
- Vagy
Írjon nekünk

Mégse

Kategória:  Színek, Realizmusok, Meglepetések

Hátoldalon Szinyei Társaság kiviteli cimkéje

Proveniencia: Egykor Dr. Vágó Pál gyűjteményében

 • Legnagyobb magyar festménygyűjtemény
  Több mint 100.000 magyar művészi alkotás.

 • Eredetiségigazolás minden megvásárolt képhez
  Eredetiségigazolás minden megvásárolt képhez

 • Személyes megtekintés galériánkban
  Egyeztetés után a Kieselbach galéria és aukcióházban, Budapesten.

 • Ingyenes festmény értékbecslés
  Ingyenes festmény értékbecslés

Tanulmány

Metafizikus tér

 

Fenyegetően viharos, acélkék égbolt – mintha közeledne a nyári zápor, olyan sötét árnyak vetülnek a csendesen hömpölygő folyó lusta zöld víztömegére és a túlparton sorakozó fák lombjára. A közvetlenül előttünk magasodó két ház sárga falát viszont még a nyári nap meleg fénye világítja meg. A modern geometrikus idommá egyszerűsített kerítésen rés nyílik, belátunk a házak közötti udvarba, el a balra emelkedő meredek lépcsőfokok és a jobbra álló piros vízgyűjtő dézsa között, egészen a folyópartig. A különös fényhatások emelkedett hangulatot teremtenek, mintha az olasz metafizikus festészet éterien hűvös, mélyértelmű geometriájában járnánk – pedig a valóságban egy magyar folyóparton állunk. (Az alkotó, Freytag Zoltán sokat dolgozott a Dunakanyarban és Szigliget környékén is.)

 

Elfeledett életmű

 

A vizsgált kép a 20. századi magyar festészet egyik elfeledett mesterének érett remekműve, ami felfedezésre vár. Neve szerepelt Kapócsy Annának a KUT társaság művészetét feldolgozó kötetében, de az életművét ma nem ismerjük. Hasonló színvonalas Freytag-művek felbukkanása várható a jövőben. Freytag a 20-as években tanult Grazban, Bécsben, Berlinben, Münchenben, végül Párizsban, a Colarossi és a Grande Chaumière magánakadémián. A németes új tárgyilagosság szellemét és az olasz pittura metafisica kontemplatív tájfestészetét szívta magába. Tagja volt a KUT-nak, rendszeresen kiállított a 30-as évekbeli Nemzeti Szalonban. Megfordult a régi szentendrei művésztelepen (itt született a Nemzeti Galériában őrzött Szentendrei részlet című, 1930-as műve), de a Szőnyi körül formálódó zebegényi kolónia körében is. 1933-ban tanulmányutat tett Görögországban, aminek hatása a Molnár C. Pált idéző novecentós tengeri látképein is visszaköszön. Hagyatékának jelentős része a 80-as években a pécsi Janus Pannonius Múzeumba került.

 

Szentendrei házak

 

A felhőkarcolók és acélhidak konstruktivista tematikája nem tudott meggyökeresedni a két világháború közötti magyar festészetben, hiszen a hazai városok léptéke más volt. A historizáló Budapest ötemeletes modern házaival, domboldalaival, kávéházaival és karcsú hídjaival más ritmust kínált. Erre érzett rá a 20-as, 30-as évek jó pár festője, akik meglátták azt a különös csendet, a metafizikus piktúra finoman nosztalgikus, modern magányát az épületek között, Bortnyik Zöld szamárjának holdfényes estjétől, Vaszkó Ödön esti kockaházán keresztül, Kontuly Béla kihalt téli csendjéig. Erre a modern városi látványra válaszoltak a szentendrei művészek, falusias léptékben és vidám koloritban, Paizs-Goebel Jenő, Modok Mária, Vörös Géza vagy Ilosvai Varga István tolmácsolásában. Ebben az művészettörténeti összefüggésrendszer jelölhetjük ki Freytag – feltehetőleg Szentendrén készült – képének méltó helyét.

Hasonló alkotások

Készpénzes, azonnali megvételre keressük a felsorolt művészek kvalitásos alkotásait

Részletek

Hírlevél feliratkozás

Értesüljön elsőként aukcióinkról, kiállításainkról és aktuális ajánlatainkról!