Kérjük válasszon!

 

Festmények

 

Fotográfia

Sándorfi István (1948 - 2007)

Kettős fotó-portré, 1975

Témák:  Önarckép festő portré

  • Eredetiségigazolás minden megvásárolt képhez
    Eredetiségigazolás minden megvásárolt képhez

  • Személyes megtekintés galériánkban
    Egyeztetés után a Kieselbach galéria és aukcióházban, Budapesten.

  • Ingyenes festmény értékbecslés
    Ingyenes festmény értékbecslés

195x114,5 cm
Olaj, vászon
Jelezve a hátoldalon: Sándorfi István Mars 1975 Photoportrait I.

Proveniencia: egykor párizsi magángyűjteményben

Reprodukálva: Sándorfi. Szerk.: Makláry Kálmán. Modem, Debrecen, 2007. 103.

Kategória:  Emberábrázolás

Stílus:  II. világháború után & Kortárs

Kérdése van?

Önnek is van Sándorfi István képe?

Kérjen ingyenes értékbecslést, akár teljes hagyatékra is! Hasonló alkotását megvásároljuk készpénzért, átvesszük aukcióra vagy webgalériánkban kínáljuk.

  • Legnagyobb magyar festménygyűjtemény
    Több mint 100.000 magyar művészi alkotás.

  • Eredetiségigazolás minden megvásárolt képhez
    Eredetiségigazolás minden megvásárolt képhez

  • Személyes megtekintés galériánkban
    Egyeztetés után a Kieselbach galéria és aukcióházban, Budapesten.

  • Ingyenes festmény értékbecslés
    Ingyenes festmény értékbecslés

Tanulmány

Irodalom

Sándorfi. Szerk.: Makláry Kálmán, Modem, Debrecen, 2007

Beke László: Fotó-látás, fotóhasználat az új magyar művészetben. Fotóművészet, 1972/3., 18–24.

Kamerakultusz a hetvenes években

Mivel szinte mindenki kezében ott volt a könnyen elérhető fényképezőgép, a hetvenes évek képzőművészetét a fotográfia határozta meg. Elsősorban az analitikusan gondolkodó konceptuális fotóhasználat révén, de magát az olajfestészetet is elérte a kamerakultusz: ekkor született meg a hiperrealizmus. Kalifornia szuperrealista festőitől a magyar neoavantgárd fotórealistáiig a világ minden pontján egyszerre bukkant fel, több évtizednyi absztrakt hegemónia után. A félelmetesen virtuózan kezelt, klasszikus olaj-vászon technika révén különösen élesen vált láthatóvá a fotografikus képiség természete, kirajzolva az optika határait. Ahogy Beke László fogalmazott az első magyar hiperrealista kép, Méhes Lászlónak az Iparterv kiállításon bemutatott Hétköznapja (1969) kapcsán: „Méhes képeiről a felületes szemlélő el sem tudja dönteni, festmények vagy fényképek-e – a festő a kép keretét azonosítja a leképezett fénykép kivágásával, vagyis a fotószerűséget képen belüli eszközökkel éri el (érzékelteti a szemcsézettséget, az elszíneződést, többnyire szürke vagy szürkés tónusokban tartja az egész képet).”

Fotórealizmus Párizsban

Sándorfi Istvánt a hetvenes évek már Párizsban érte utol. Az osztályidegen család 1956-ban hagyta el az országot és telepedett le Franciaországban, ahol a fiatal diák bejárt minden múzeumot és képtárat. Öntörvényű karaktere nem bírta a hivatalos iskolákat, főleg autodidakta módon képezte magát. 1973-ban már párizsi múzeumban állította ki műveit (többek között Méhes Lászlóval együtt). Virtuózan realista, fotót követő, önmagát vagy csendéleteket ábrázoló művei villámcsapásra váltak népszerűvé a hetvenes évek eleji nouvelle figuration szárnyain. Másfél évtizeden át csak magát festette, nárcizmussal kevert önelemzőként. „Én voltam a modell, mert mindig itt voltam, a saját rendelkezésemre álltam” – mondta abban az interjúban, amely első magyarországi retrospektív kiállításának katalógusában jelent meg. A most vizsgált korai, 1975-ös képén is önmagát festette meg, megkétszerezve és egy vékony kék csíkkal kettéválasztva. Bal oldalon félmeztelenül, nyakában napszemüvegben áll, kibontott nadrágját (ezt a sorozat többi darabjáról tudjuk) egy világos cowboykalappal fedi le. Másik énje félárnyékban, talányos mozdulattal játszik a napszemüveggel. A szemkápráztató hiperrealista felület tökéletesen visszaadja a hetvenes évekbeli fotóemulzió szemcsés felszínét és kékes derengését.

Sándorfi István korábbi aukciós alkotásai

Hasonló alkotások

Készpénzes, azonnali megvételre keressük a felsorolt művészek kvalitásos alkotásait

Részletek

Hírlevél feliratkozás

Értesüljön elsőként aukcióinkról, kiállításainkról és aktuális ajánlatainkról!