Kérjük válasszon!

 

Festmények

 

Fotográfia

Siskov Ludmil (1936 - )

Astronaut, 1969–70 - Triptych

 • Eredetiségigazolás minden megvásárolt képhez
  Eredetiségigazolás minden megvásárolt képhez

 • Személyes megtekintés galériánkban
  Egyeztetés után a Kieselbach galéria és aukcióházban, Budapesten.

 • Ingyenes festmény értékbecslés
  Ingyenes festmény értékbecslés

100x80 (egyenként | each) cm
akril, vászon
I. Jelezve a hátoldalon: “Gemini 1” l. Siskov 69. - II. Jelezve a hátoldalon: “Gemini 2” l. Siskov 69.70, - III. Jelezve jobbra lent: l. Siskov 71, Jelezve a hátoldalon: “Gemini 3” l. Siskov 69.70

Proveniencia: Egykor a művész családjának tulajdonában

Kategória:  Színek, Realizmusok, Meglepetések

Kérdése van?

Önnek is van Siskov Ludmil képe?

Kérjen ingyenes értékbecslést, akár teljes hagyatékra is! Hasonló alkotását megvásároljuk készpénzért, átvesszük aukcióra vagy webgalériánkban kínáljuk.

 • Legnagyobb magyar festménygyűjtemény
  Több mint 100.000 magyar művészi alkotás.

 • Eredetiségigazolás minden megvásárolt képhez
  Eredetiségigazolás minden megvásárolt képhez

 • Személyes megtekintés galériánkban
  Egyeztetés után a Kieselbach galéria és aukcióházban, Budapesten.

 • Ingyenes festmény értékbecslés
  Ingyenes festmény értékbecslés

Tanulmány

Iparterves lelet

 

Ludmil Siskov a magyar neoavantgárd és a pop art legegzotikusabb figurája. Bolgár arisztokrata családból származó síelőként került Magyarországra az 1950-es évek végén. Elvégezte a Képzőművészeti Főiskolát Budapesten, miközben jazz zongoristaként és restaurátorként kereste a kenyerét. Részt vett a 60-as évekbeli új magyar művészet legendás kiállításain, a Fiatal Képzőművészek Stúdiója által rendezett, zsűri nélküli Studió 66 seregszemlén, majd utána a magyar neoavantgárdnak két fő kiállításán, az Iparterv-székházban. A második ipaterves bemutató után Siskov emigrált Bécsbe, így kikerült a magyar művészettörténet látóköréből. Ennek is köszönhető, hogy csak az utóbbi pár évben fedezték újra fel korai pop art festményeit. A Ludwig Múzeum 2015-ös Ludwig Goes Pop című tárlatán szerepelt három képe, de közgyűjteményben alig őriznek tőle alkotást. (A korábban letétként kiállított művei már nincsenek múzeumban.) A most felbukkant, 1970 körül készített képegyüttes egyedülálló lelet a neoavantgárd korszakából. Hasonló minőségű, korábban nem ismert anyag előkerülése az Iparterv-korszak alaposan kikutatott életműveiből már nem várható.

 

Amerikai hatás

 

A nemzetközi pop art kutatók szemét sokáig teljesen elkápráztatta az amerikai szupersztárok ragyogása, Warhol banális mintákat ismétlő szitanyomatai vagy Roy Lichtenstein képregényekből kinagyított raszterpontjai. A közelmúltban azonban sok minden megváltozott, a világ vezető csúcsintézményei rájöttek, hogy szélesíteni kell a látókörükön, így bevezették a „nemzetközi pop” (Walker Art Center) és a „globális pop” (Tate Modern) egész glóbuszt pásztázó kifejezését. Ebbe már belefér a magyar pop art művészet is, ami persze bizonyos kérdéseket másképp vet fel, mint az észak-amerikai nagytestvér. Ami a legendás manhattani Leo Castelli galériában azért volt megbotránkoztató, mert a leghétköznapibb motívumokat emelte be a grand art világába, az a keleti blokkban a gyanús imperialista szentimentalizmusa miatt vált veszélyessé.

 

Nemzetközi pop art

 

Siskov – mintha nem is a vasfüggönyön innen tanult volna – egész virtuózul használta a „kapitalista” pop art friss eszközeit, a színes, homogén csíkokat, a kompozícióba illesztett számokat és az aeroszol hanyag modellálását. Vásznain látványosan halmozódnak egymásra a rétegek: légpisztolyos fújásnyomok, megfolyó híg festékcseppek, visszakapart felületek, csíkok és sávok. Siskov festői univerzumában a sajtófotók hősei tűnnek fel, amorf alakokká átlényegítve. Asztronauták lebegnek a súlytalanságban, rögbijátékosok ütik össze sisakjukat, vietnámi katonák olvadnak össze egymással és robotok alakulnak át emberekké. A szereplők arcait nem látjuk, csak a szprével modellált idomok biomorf formáit. Siskov világában az érzékiség keveredik a nyugatos fogyasztói társadalom ikonjaival, olyan bombasztikus elegyet alkotva, ami okkal követel magának helyet a nemzetközi pop art pantheonjában, miközben gyökereivel a szocialista Magyarországhoz kötődik.

Siskov Ludmil korábbi aukciós alkotásai

Készpénzes, azonnali megvételre keressük a felsorolt művészek kvalitásos alkotásait

Részletek

Hírlevél feliratkozás

Értesüljön elsőként aukcióinkról, kiállításainkról és aktuális ajánlatainkról! Válassza ki az Önt érdeklő művészeket, stílusokat, témákat és kérje hírlevelünket, amelynek segítségével azonnal értesülhet a frissen beérkező művekről.