Kérjük válasszon!

 

Festmények

 

Fotográfia

Lotz Károly (1833 - 1904)

Apolló és a múzsák, 1874

 • Eredetiségigazolás minden megvásárolt képhez
  Eredetiségigazolás minden megvásárolt képhez

 • Személyes megtekintés galériánkban
  Egyeztetés után a Kieselbach galéria és aukcióházban, Budapesten.

 • Ingyenes festmény értékbecslés
  Ingyenes festmény értékbecslés

65x238 cm
Olaj, vászon
J.n.

Ybl Ervin: Lotz Károly élete és művészete.
Budapest, Magyar Tudományos Akadémia, 1938.

Kérdése van?

Önnek is van Lotz Károly képe?

Kérjen ingyenes értékbecslést, akár teljes hagyatékra is! Hasonló alkotását megvásároljuk készpénzért, átvesszük aukcióra vagy webgalériánkban kínáljuk.

 • Legnagyobb magyar festménygyűjtemény
  Több mint 100.000 magyar művészi alkotás.

 • Eredetiségigazolás minden megvásárolt képhez
  Eredetiségigazolás minden megvásárolt képhez

 • Személyes megtekintés galériánkban
  Egyeztetés után a Kieselbach galéria és aukcióházban, Budapesten.

 • Ingyenes festmény értékbecslés
  Ingyenes festmény értékbecslés

Tanulmány

Lotz Károly alkotása a Kiegyezés utáni Buda egyik legpompásabb palotáját, a mai Lánchíd utcában állt Lipthay-palotát díszítette. Báró Lipthay Béla (1827 - 1899) 1868-69-ben Pest megye főispánja volt, hivataláról lemondott ugyan, de parlamenti képviselőként folyamatosan jelen volt a magyar politikai életben. Az Unger Emil által tervezett, s 1872-ben elkészült épület a II. világháborúban elpusztult, helyén ma játszótér található.

A háborús pusztulás során a palota berendezési tárgyai is elpusztultak,
vagy eltűntek, nagy szerencse, ha valami véletlen folytán egy-egy biztosan azonosítható darab előkerül az egykori Lipthay-palotából. A palota Lotz által festett munkáit részletesen leírta Ybl Ervin 1938-ban megjelent munkájában. Ebben így ír a palota nagy szalonjának képeiről: "Az antik mitológiai tárgyú képek a mennyezet alatt fríz alakjában veszik körül a középső nagy szalont, sőt még a timpanon alakú szemöldök-párkánnyal ellátott ajtók fölé is festett Lotz a mezők alakjának megfelelő kompozíciókat (…) Mindegyik mezőben arany hátterű tájba helyezte az alakokat. …"(133.) A jelen aukción szereplő párdarabok pontosan azonosíthatók azokkal a timpanon alakú szemöldök párkánnyal ellátott ajtók fölé festett képekkel, amelyekről Ybl ír. Nemcsak sajátos formájuk, hanem pontosabb leírásuk alapján is:. "Balra az ajtó fölött, az alul behorpadt mezőben Apolló tűnik fel a kilenc múzsával. A művészetek isten lábát felhúzva, a párkány ferde emelkedésén pihen. Michelangelo népszerűsítette ezt a dekoratív elemet a Medici síroknak a szarkofágon nyugvó alakjaival. Apollo tagjai köré vörös, lobogó levél csavarodik, baljában lantot tart. A másik oldalon, Apollo párjaként a zene múzsája dűl háttal a párkányra. A többi nyolc múzsa jobbról és balról, ülve és állva alkot
a zenében elmerült, komoly csoportot." (134-135) (Apolló és a Múzsák)
(134-135) (Bacchus és Ariadné).

Lotz Károly az 1860-as évektől kezdődően egyre több épület dekorálását vállalta el, akár freskókkal, akár pannókkal, Világos, tiszta, kompozíciói, magas mesterségbeli tudása, a klasszikus, mitológiai tematikán alapuló akadémiai kompozíciók alkalmazása a korszak legjelentősebb és legfoglalkoztatottabb freskófestőjévé tették. Olyan jelentős középületek dekorálásán túl, mint pl. a Magyar Nemzeti Múzeum, a Szent István bazilika, vagy az Operaház, Lotz számos magán-és bérpalota díszítését is elvállalta. Nagy magánmegbízatásai közül is az egyik korai munkájának épp az a Lipthay-palota tekinthető, amelynek egyik fontos díszítőalkotását láthatjuk a jelen műben.

Bellák Gábor

Lotz Károly korábbi aukciós alkotásai

Készpénzes, azonnali megvételre keressük a felsorolt művészek kvalitásos alkotásait

Részletek

Hírlevél feliratkozás

Értesüljön elsőként aukcióinkról, kiállításainkról és aktuális ajánlatainkról!