Kérjük válasszon!

 

Festmények

 

Fotográfia

Földi Péter (1949 - )

Ősz, 1980 körül

Az alkotáshoz eredetiségigazolást adunk!

Önnek is van Földi Péter képe?

Kérjen ingyenes értékbecslést, akár teljes hagyatékra is! Hasonló alkotását megvásároljuk készpénzért, átvesszük aukcióra vagy webgalériánkban kínáljuk.

Hogyan működik a webshop?

101x200 cm
olaj, vászon

Ár kérésre

Érdekli ez az alkotás?

- Hívjon minket:

Telefonszám megjelenítése
- Vagy
Írjon nekünk

Mégse

Kategória:  Színek, Realizmusok, Meglepetések

Jelezve hátoldalon a vakrámán autográf felirat: "Ősz" Olaj, vászon, 101x200 cm, Földi Péter

Proveniencia: Egykor a Kolozsváry-gyűjteményben

Kiállítva: 1981. Földi Péter egyéni kiállítása, Vigadó Galéria, Budapest

 • Legnagyobb magyar festménygyűjtemény
  Több mint 100.000 magyar művészi alkotás.

 • Eredetiségigazolás minden megvásárolt képhez
  Eredetiségigazolás minden megvásárolt képhez

 • Személyes megtekintés galériánkban
  Egyeztetés után a Kieselbach galéria és aukcióházban, Budapesten.

 • Ingyenes festmény értékbecslés
  Ingyenes festmény értékbecslés

Tanulmány

A vidéki Magyarország – még mindig mesékkel teli – látványvilágának kevés festője van a kortárs képzőművészet területén. Az egyik a huszárokkal álmodó Somogyi Győző a Káli-medencebeli Salföldről, a másik a falusias hétköznapokat mítosszá átlényegítő Földi Péter a Nógrád-megyei Somoskőújfaluból. Az ezópusi állatmesék hagyományát továbbgondoló Földi groteszk látásmódja a 70-es évek közepére forrt ki. Ihletének fő forrása saját szülőfaluja, Somoskőújfalu, de a népi hagyományokat – a gyerekrajzok őszinteségével és tisztaságával – saját festői univerzummá gyúrja át. A háttér rendszerint egyszínű síkfelület, metafizikus mélységet adó, a perspektívát elhagyó színtér, ahol a különös figurák élhetik életüket. A most vizsgált alkotás – ami egykor a neves Kolozsváry-gyűjtemény része volt – groteszk, stilizált vörös malacok között kapáló parasztasszonyt ábrázol, almafákkal teli őszi kertben. Mint az archaikus mítoszokban, ebben a mikrovilágban is benne van az emberi lét teljessége, a teljes életciklus, az újszülött állttól kezdve a kifejlett alfahímig. Ahogy Hann Ferenc írta a fiatal Földi festészetéről az 1979-es Művészet hasábjain: „A felszínen látványosnak ható formai megoldások mögött elemi erejű, az emberi lét alaphelyzeteire rákérdező problémahalmaz feszül. Indítékai bizonyítják, hogy nem az esztétikus látvány érdekli, hanem a valóság igazságtartalma. Nem feladata egyetemes emberi kérdések megfejtése. Nem is vállalja ezt, de felveti, előadja, súlyozza, rákérdez.” Az aprólékos, beszédes felületű, hol állatszőrt imitáló, hol mustraként szétterülő, érzéki ecsetkezelése olyan különös látványvilágot teremtett ritka korai korszakában, amit Csontváry festőiségéhez lehet csak hasonlítani.

Aukción lévő alkotások

Hasonló alkotások

Készpénzes, azonnali megvételre keressük a felsorolt művészek kvalitásos alkotásait

Részletek

Hírlevél feliratkozás

Értesüljön elsőként aukcióinkról, kiállításainkról és aktuális ajánlatainkról! Válassza ki az Önt érdeklő művészeket, stílusokat, témákat és kérje hírlevelünket, amelynek segítségével azonnal értesülhet a frissen beérkező művekről.