Kérjük válasszon!

 

Festmények

 

Fotográfia

Lotz Károly (1833 - 1904)

Magyar táj lovakkal (Alföldi ménes), 1860 körül

Az alkotáshoz eredetiségigazolást adunk!

Önnek is van Lotz Károly képe?

Kérjen ingyenes értékbecslést, akár teljes hagyatékra is! Hasonló alkotását megvásároljuk készpénzért, átvesszük aukcióra vagy webgalériánkban kínáljuk.

Hogyan működik a webshop?

22.5x32 cm
Olaj, vászon
Jelezve jobbra lent: Lotz K

Ár kérésre

Érdekli ez az alkotás?

- Hívjon minket:

Telefonszám megjelenítése
- Vagy
Írjon nekünk

Mégse
 • Legnagyobb magyar festménygyűjtemény
  Több mint 100.000 magyar művészi alkotás.

 • Eredetiségigazolás minden megvásárolt képhez
  Eredetiségigazolás minden megvásárolt képhez

 • Személyes megtekintés galériánkban
  Egyeztetés után a Kieselbach galéria és aukcióházban, Budapesten.

 • Ingyenes festmény értékbecslés
  Ingyenes festmény értékbecslés

Tanulmány

LOVAS NEMZET

Feszty Árpád mesélte el azt a kedves anekdotát, hogy a hessen-homburgi nagyhercegségben született Lotz Károly, mikor özveggyé vált magyar édesanyjával hazatért Magyarországra, miként rajzolt egy lovat „kicsiny pajtásainak nagy örömére és bámulatára”. A kis Károly rajzát kiakasztották az iskola falára, hiszen – ahogy Feszty írja – a romlatlan gyermeki ösztön „formát adott valaminek, ami lelköknek kedves”. Bár a művészkolléga elbeszélőstílusában sok a korabeli sallang, az nem véletlen, hogy a romantikus 19. század közepi magyar közönség annyira beleszeretett Lotz lovaiba. Lotz Petőfit követi, ahogy Feszty írja: „bejárja az Alföldet és minden eddigi művészi nevelése ellenére világosnak látja az eget, szépnek és nemesnek az egyszerű parasztot. A legelő lóban is szép, nemes, majdnem klasszikus vonalakat érez (...).”

A LOVAK LELKÉNEK DOKTORA

Lotz hosszú és gazdag pályafutása lovakkal indult. A Magyar Nemzeti Galéria őrzi azt az orosz lovaskatonákat ábrázoló akvarelljét, amely az első pesti művészeti tanoda, Marastoni Jakab festőiskolájának 1848-as emlékkönyvében található. Lotz Marastoni után a bécsi Karl Rahl tanítványául szegődött, tőle sajátította el a freskókészítés tudományát, amit később több száz pesti pérpalotában kamatoztatott a kor ünnepelt festőfejelmeként. Pályakezdését viszont a négylábúak szegélyezték: a fiatal festő annyi remek lóábrázolással lépett színre, hogy a Pesti Napló kritikusa már azt gyanította, hogy állatfestő lesz belőle. Nem lett igaza, de az tény, hogy ő a magyar festészet legjobb „lópszichológusa”.

CSALÁDI BÉKE

Lotz megértő szeretettel ábrázolja a patásokat, amint családot alkotva csoportosulnak össze a pusztában, egymás közelségét keresve legelészve a rónán, egymás hátára fektetve fejüket. Híres kompozíciója, a Magyar Nemzeti Galériában őrzött Ménes a zivatarban (1862) az ikonikus alföldi gémeskút körül összebújó riadt hátasokat ábrázolja. A most kalapács alá kerülő, kiváló minőségű kabinetképénél a festő leguggol a földre, hogy alulról tekintsen fel a horizontra kivetülő lovak csoportjára. A jelenetet nem szaggatja szenvedély, Lotz érzékeny beleérző-képességgel vetíti bele a családi béke rezzenéstelen nyárközepi nyugalmát az egymás közvetlen közelében legelésző, nyereg nélkül, a maguk természetes formájában ábrázolt állatok békés társaságába.

Hasonló alkotások

Készpénzes, azonnali megvételre keressük a felsorolt művészek kvalitásos alkotásait

Részletek

Hírlevél feliratkozás

Értesüljön elsőként aukcióinkról, kiállításainkról és aktuális ajánlatainkról!