Kérjük válasszon!

 

Festmények

 

Fotográfia

Kieselbach Ákos / 56. Őszi Aukció

2017-09-26

56. Őszi Aukció

Kieselbach Ákos kedvenc képei az 56. Őszi Aukció művei közül

 

 

balazs_janos

Balázs János (1905 - 1977) 

Kezdet (1975) / 71. tétel

56. aukció

 

Az első kép amit kiemelnék az aukciós anyagból Balázs János, Kezdet, c. képe.

Aki ismeri Balázs János életművét, tisztában van a festő színes, fantáziadús világával ami egyből képes kiragadni nézőjét a szürke valóságból. Ám, ez az egyedülálló hang, minden gyermeki bája mellett, sokaknak lehet vizuálisan túlfűtött is olykor. A folyamatosan örvénylő jelenetek olyan gazdagok, hogy a róla készült könyv borítójához is egy részlet illett jobban mint egy teljes alkotás.

Balázs mestere volt a részleteknek, de egységet nehezen tudott kezelni. Mindig az adott motívumra koncentráló festészetét, egyfajta 'élj a mának’ életfelfogás vizuális megnyilvánulásaként is lehetne látni, ugyanakkor a távlat és a kilátás hiánya lehet valahol a cigány-sors vízhangja is festészetében.

Ezzel szemben, a Kezdet című képen megjelenik a levegő, a tér. Balázs ezen az egy művén elengedi a rá jellemző horror-vacui hatást; a kép kicsit több mint felénél megáll és üresen hagyja a jobb oldalt. Az egész életművet ismerve nem is lehetne szebb módot találni a reményteli, tiszta jövő ábrázolásához.

 Alkotás megtekintése

 Részletek és az aukció képei

 

Korga

 

Korga György (1935 - 2002)

Különös idők (Madárijesztő), 1963 / 8. tétel

56. Őszi Aukció

A második alkotás, amit az aukciós anyagból kiemelnék, Korga György
Különös idők c. képe, őszi anyagunk 8-as tétele.

A kép közepén egy határozatlan formájú lény magasodik az őt körülvevő környezet fölé. Alsó része egy lepke bábjához hasonlít leginkább, melynek tetején egy mindent látó szem néz ránk. A kép felső részén tarka szirmokként újabb motívumok terülnek szét.

Ez a lény egyszerre tűnik szabadnak és kötöttnek: a többi motívum fölé magasodik, mégis dőlni látszik, és rászorul az őt tartó elemekre. Egyszerre csap szét lángnyelvként a felső része, és tűnik gúzsba kötöttnek az alsó. Egyszerre tör az ég felé, mégis anyagát a legmélyebb tengeri élőlények alkotják.

Lehet-e ez a Madárijesztő (a kép második címe) egyfajta szürrealista önarckép? Hol a ránk néző művész összegyűjti az őt körbe lobogó gondolatokat, (mélytengeri, mélyről jött, anyagtalan szimbólumokat) és bebábozván, megemésztvén azokat, leközvetíti  a földi, színtelen valóságba?

A magyar szürrealizmus egy ritka példánya Korga György Különös idők című képe. Eredeti fakeretében igazi gyöngyszeme az őszi árverésnek.

Kieselbach Ákos

 Alkotás megtekintése

 Részletek és az aukció képei

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Értesüljön elsőként aukcióinkról, kiállításainkról és aktuális ajánlatainkról