Kérjük válasszon!

 

Festmények

 

Fotográfia

Kieselbach Ákos / 56. Őszi Aukció

2017-09-26

56. Őszi Aukció

Kieselbach Ákos kedvenc képei az 56. Őszi Aukció művei közül

 

 

balazs_janos

Balázs János (1905 - 1977) 

Kezdet (1975) / 71. tétel

56. aukció

 

Az első kép amit kiemelnék az aukciós anyagból Balázs János, Kezdet, c. képe.

Aki ismeri Balázs János életművét, tisztában van a festő színes, fantáziadús világával ami egyből képes kiragadni nézőjét a szürke valóságból. Ám, ez az egyedülálló hang, minden gyermeki bája mellett, sokaknak lehet vizuálisan túlfűtött is olykor. A folyamatosan örvénylő jelenetek olyan gazdagok, hogy a róla készült könyv borítójához is egy részlet illett jobban mint egy teljes alkotás.

Balázs mestere volt a részleteknek, de egységet nehezen tudott kezelni. Mindig az adott motívumra koncentráló festészetét, egyfajta 'élj a mának’ életfelfogás vizuális megnyilvánulásaként is lehetne látni, ugyanakkor a távlat és a kilátás hiánya lehet valahol a cigány-sors vízhangja is festészetében.

Ezzel szemben, a Kezdet című képen megjelenik a levegő, a tér. Balázs ezen az egy művén elengedi a rá jellemző horror-vacui hatást; a kép kicsit több mint felénél megáll és üresen hagyja a jobb oldalt. Az egész életművet ismerve nem is lehetne szebb módot találni a reményteli, tiszta jövő ábrázolásához.

 Alkotás megtekintése

 Részletek és az aukció képei

 

Korga

 

Korga György (1935 - 2002)

Különös idők (Madárijesztő), 1963 / 8. tétel

56. Őszi Aukció

A második alkotás, amit az aukciós anyagból kiemelnék, Korga György
Különös idők c. képe, őszi anyagunk 8-as tétele.

A kép közepén egy határozatlan formájú lény magasodik az őt körülvevő környezet fölé. Alsó része egy lepke bábjához hasonlít leginkább, melynek tetején egy mindent látó szem néz ránk. A kép felső részén tarka szirmokként újabb motívumok terülnek szét.

Ez a lény egyszerre tűnik szabadnak és kötöttnek: a többi motívum fölé magasodik, mégis dőlni látszik, és rászorul az őt tartó elemekre. Egyszerre csap szét lángnyelvként a felső része, és tűnik gúzsba kötöttnek az alsó. Egyszerre tör az ég felé, mégis anyagát a legmélyebb tengeri élőlények alkotják.

Lehet-e ez a Madárijesztő (a kép második címe) egyfajta szürrealista önarckép? Hol a ránk néző művész összegyűjti az őt körbe lobogó gondolatokat, (mélytengeri, mélyről jött, anyagtalan szimbólumokat) és bebábozván, megemésztvén azokat, leközvetíti  a földi, színtelen valóságba?

A magyar szürrealizmus egy ritka példánya Korga György Különös idők című képe. Eredeti fakeretében igazi gyöngyszeme az őszi árverésnek.

Kieselbach Ákos

 Alkotás megtekintése

 Részletek és az aukció képei