Please choose!

 

Paintings

 

Photography

Fenyő, György (1904 - 1978)

Woman in Red Dress (Flora), c. 1934

Try it on your wall!

Have a look
Designer
Frame
Room
Image upload

Upload a photo of your room, and see how it looks on your wall!

Minimal picture size: 800 x 600 px

Upload
Cancel
SAVE IMAGE

For this work of art, we provide certificate of origin!

Do you have a Fenyő, György painting?

Please request free evaluation, even for a complete heritage. We would be happy to purchase your artwork similar to this, or sell it at an auction or provide it for sale at our web gallery.

How does the webshop operate?

177x66 cm
oil on canvas
Unsigned

7 645 000 Ft  
21 290 EUR / 23 374 USD / 22 538 CHF

Are you interested in this work of art?

- Call us:

+36 30 186 6362
- or:
Write to us

Fields marked with * are required

Cancel

Themes:  Fashion, mode Beauty Interior

Subject :  Portrait

Exhibited:Fenyő György gyűjteményes kiállítása és Ferenczy Károly hagyatékában maradt ismeretlen műveinek kiállítása, Ernst Múzeum, Budapest, 1935. szeptember (kat. sz.: 42. Flora)

Reproduced:Pesti Napló Képes Melléklete, 1935. szeptember 29.

 • Biggest Hungarian painting collection
  More than 100.000 Hungarian works of art

 • We provide certificate work of origin for every purchased work of art
  We provide certificate work of origin for every purchased work of art

 • Personal viewing in the gallery
  After making an appointment in the Kieselbach Gallery in Budapest

 • Free painting valuation
  Free painting valuation

Study

Az idő múlásával – szerencsére vagy sajnos, ezt egy kutatónak nehéz eldönteni – egyre fogynak azok a művésznevek, amelyek csupán írott dokumentumokból, elsárgult újságok híreiből ismerősek a számunkra, de fájóan hiányoznak mögülük az életművek, a kézzel fogható műalkotások. a művészettörténészek és a műkereskedők elmúlt évtizedekben elvégzett munkájának köszönhetően egyre ritkábban adatik meg az a fantasztikus élmény, amikor egy-egy zárt, hosszú időn át rejtőzködő műcsoport felbukkanásának köszönhetően hirtelen megelevenedik, élettel telítődik egy korábban alig ismert művészi pálya. A 20. századi magyar történelem drámai eseményekben gazdag menete, sorsokat megtörő, életműveket szétszóró fordulatai azonban időről-időre esélyt kínálnak arra, hogy átélhessük az efféle kincstalálás semmihez sem hasonlítható örömét. Ez történt a közelmúltban is, mikor több mint hét évtizedes lappangás után előkerült egy korábban csak régi, elismerő kiállítási kritikákból ismert festőművész néhány kiemelkedő alkotása.

Fenyő György 1906-ban született Budapesten. Édesapja Fenyő Miksa író, jogász és közgazdász volt, aki a Gyáriparosok Országos Szövetségének igazgatójaként, a Nyugat alapítójaként, a magyar irodalom egyik legjelentősebb támogatójaként vívott ki magának széleskörű elismerést. Előbbi szerepeivel ellentétben kevésbé közismert, hogy a kulturális élet többi részén, így a képzőművészet terén is jártas volt: gyermekei, György és a neves művészettörténész, Iván páros portréját Tihanyi Lajossal, sajátját és feleségéét Rippl-Rónai Józseffel festtette meg, míg műgyűjteményében a korszak számos jelentős modern alkotója képviselve volt.

Nem véletlen tehát, hogy az ifjú, s már gyermekként a művészpályával kacérkodó György a legjobb mestereknél tanulhatott. Itthon Kmetty János és Berény Róbert mellett sajátította el az alapokat, majd Münchenben, végül a drezdai akadémián, Oskar Kokoschkánál képezte magát tovább. A formális oktatásnál azonban sokkal többet jelentettek számára azok az élmények, amelyeket évekig tartó tanulmányútjain szerzett: hosszú időt töltött Olaszországban, Londonban és Párizsban is. Legmélyebben a francia iskola, Matisse, Cézanne és Van Gogh képei hatottak rá, de természetesen második mestere, Berény Róbert festői stílusa is jelentős mértékben inspirálta.

Színei kellemesek, vidámak és ízlésesek” – írta róla 1938-as kiállítása kapcsán az Est kritikusa, aki a művek ihlető forrásvidékére is pontosan rámutatott: „Fenyő György eszményképe a párizsi művészet, az az érzékeny, nemzetközi színvilág és témakör, amelyet Párizsban élő idegen művészek alakítanak ki a nagy francia modern mesterektől megbűvölve.” az 1930-as Ernst Múzeumbeli kiállításon bemutatott, több mint nyolc évtizedes lappangás után most felbukkant festmény e nemzetközi eredetű, de minden ízében franciás piktúra egyik legszebb reprezentánsa. a szokatlanul megnyújtott formátum, a formák íves határoló rajza és a nagy, finoman tagolt színfoltok dekoratív ritmusa Berény Róbert egyes műveit idézi, ám rajta keresztül is inkább a közös inspirációs forrásra, az École de Paris tiszta festőiségére utal. A különböző nézőpontok egyesítése, a modell élesen metszett sziluettje, a blikkfangos fakturális játékok és a szürke háttérből kiragyogó delikát színvilág megkomponálása olyan erényeket mutat, amely a kép alkotóját a párizsias festői irányzat kiemelkedő hazai alakjai közé emeli.

Molnos Péter

Fenyő, György's futher works of art

Similar works of art

We are looking for high quality works of the selected artists for immediate purchase.

Details

Newsletter

Subscribe to our newsletter, and be informed about our upcoming auctions, exhibitions and newly arrived works of art. You can also select artists, styles, subjects you like to get more relevant information!

Subscribe to our newsletter

Be informed of our upcoming auctions, exhibitions and newly arrived works of art