Kérjük válasszon!

 

Festmények

 

Fotográfia

Márffy Ödön (1878 - 1959)

Lány zöldben, 1921

Az alkotáshoz eredetiségigazolást adunk!

Önnek is van Márffy Ödön képe?

Kérjen ingyenes értékbecslést, akár teljes hagyatékra is! Hasonló alkotását megvásároljuk készpénzért, átvesszük aukcióra vagy webgalériánkban kínáljuk.

Hogyan működik a webshop?

42x33 cm
Oil on canvas
Jelezve balra fent: Márffy Ödön

Ár kérésre

Érdekli ez az alkotás?

- Hívjon minket:

Telefonszám megjelenítése
- Vagy
Írjon nekünk

Mégse

Hátoldalán: Képzőművészeti Alap raglapja: Márffy Kiállítás Vigadó Galéria 1984: Leány Zöldben, 1906 körül ([utólag tollal]: 1921)., Műcsarnok törzskönyvi lap, MNG bírálati címke: Márffy Ödön: Lány Zöldben, Márffy Ödönné tulajdona., mgt. Raglap

Proveniencia: Egykor Márffy Ödönné majd örökösei tulajdonában, utána a Magyar Nemzeti Galériában letétben

Kiállítva: - Csók István és Márffy Ödön festőművészek és Lux Elek szobrászművész kiállítása. Ernst Múzeum, 1928. (93. kép) - Márffy Ödön festőművész gyűjteményes kiállítása. Ernst Múzeum, 1958. (58. kép) - Márffy Ödön festőművész kiállítása a művész hagyatékából. Vigadó Galéria, 1984. - Márffy Ödön-emlékkiállítás. Szekszárdi Művészetek Háza, 1985. - Márffy Ödön-emlékkiállítás. Nagykanizsa, Hevesi Sándor Művelődési Központ, 1985. - Márffy Ödön festőművész emlékkiállítása. Szeged, Móra Ferenc Múzeum, 1996. - Márffy és múzsái. Ernst Múzeum, 2003. (13. kép) - A másik Csinszka – Márffy Ödön múzsája. Debrecen, MODEM, 2010

Reprodukálva: - KUT, 1927. 4-5. sz. - Pátzay Pál: Márffy Ödön művészete. Berlin, 1928. - Passuth Krisztina: Márffy Ödön. Budapest, 1978. (1906-ra datálva) - Új Tükör. 1984. március 6. - Márffy Ödön festőművész kiállítása a művész hagyatékából. Kiállítási katalógus, Vigadó Galéria, 1984. - Hungarian Modernism 1900 – 1950. Selection from the Kieselbach Collection. Budapest, 1999. - Rockenbauer Zoltán: Márffy, életműkatalógus, Makláry Artworks Kft, 2006. 340.o. (1921-re datálva)

 • Legnagyobb magyar festménygyűjtemény
  Több mint 100.000 magyar művészi alkotás.

 • Eredetiségigazolás minden megvásárolt képhez
  Eredetiségigazolás minden megvásárolt képhez

 • Személyes megtekintés galériánkban
  Egyeztetés után a Kieselbach galéria és aukcióházban, Budapesten.

 • Ingyenes festmény értékbecslés
  Ingyenes festmény értékbecslés

Tanulmány

Irodalom

Rockenbauer Zoltán: Márffy, életmű-katalógus, Makláry Artworks, Budapest-Paris, 2006.

Passuth Krisztina: Márffy Ödön. Corvina, Budapest, 1978.

 

Friss párizsi hatások

 

Márffy fiatal festőként 1902 és 1906 között szorgalmasan tanult a párizsi École des Beaux-Artson, de szabadidejében, ha csak tehette, francia növendéktársaival együtt a magángalériákat járta. Különösen szívesen tért be Ambroise Vollard műkereskedésébe, ahol az akkori modern irányzatok legnagyobbjainak alkotásaival ismerkedhetett, például Cézanne, Van Gogh, Matisse, Bonnard és Vuillard vásznait tanulmányozhatta. Hazatérve összegezte mindazt, amit Párizsban látott és tanult, létrehozva saját modernista életművét. Mikor a Nyolcakat kutató legendás művészettörténész professzor, Passuth Krisztina megírta róla szóló monográfiáját 1978-ban (sokban támaszkodva az özvegy információira), a most vizsgált festményt 1906 körülre datálta. A zabolátlan energiák, a tomboló ecsetkezelés és a vad színfoltok a fauve-ok úttörő időszakához kötötte a képet. A 2006-os Magyar Vadak kiállítás óta már sokkal pontosabban ismerjük a korszakot. Így felmerül, hogy a vizsgált mű talán Márffy 20-as évekbeli, újabb fauve korszakához kötődik, nem a korai évekhez.

 

Színpoémiák

 

A ropogós frissességgel és expresszív elevenséggel megfestett kompozíció egy kerti széken ülő nőalakot ábrázol. A zöldellő fák előtt megjelenített rövid hajú modell – a hasonlóságok ellenére – nem azonosítható Márffy nagy szerelmével, Csinszkával, akivel 1920-ban kötötte össze életét. A festő monográfusa, Rockenbauer Zoltán nem sorolta be a művet a Csinszka-képmások közé. Bár se modelljét, se pontos születését nem tudjuk, nem kérdőjelezhető meg a kép delejes, fauve energiája. Nagyon illenek rá Juhász Gyula költő megállapításai Márffy festészetének karakteréről: „a dolgoknak, a matériának csak vonalakban és foltokban látása és láttatása. Ez az igazi új festői kifejezés lelke, lényege: minden szín és vonal és ez az elv Márffynál annyira dominál, hogy nála a vonalak csupán összefoglalásai a színeknek, a felületfoltoknak, mintegy ritmusát adják csupán a színpoémiáknak. De a színek is csak szimbolikus jelentőségűek, a színfoltokat is csak a fény és levegő élteti, ez a kettő ad neki jelentőséget, ez a kettő kölcsönzi nekik a valóság gyönyörű látszatát.”

 

Hasonló alkotások

Készpénzes, azonnali megvételre keressük a felsorolt művészek kvalitásos alkotásait

Részletek

Hírlevél feliratkozás

Értesüljön elsőként aukcióinkról, kiállításainkról és aktuális ajánlatainkról! Válassza ki az Önt érdeklő művészeket, stílusokat, témákat és kérje hírlevelünket, amelynek segítségével azonnal értesülhet a frissen beérkező művekről.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Értesüljön elsőként aukcióinkról, kiállításainkról és aktuális ajánlatainkról