Kérjük válasszon!

 

Festmények

 

Fotográfia

Vaszary János (1867 - 1939)

Itáliai emlék (Riviéra), 1930

Az alkotáshoz eredetiségigazolást adunk!

Önnek is van Vaszary János képe?

Kérjen ingyenes értékbecslést, akár teljes hagyatékra is! Hasonló alkotását megvásároljuk készpénzért, átvesszük aukcióra vagy webgalériánkban kínáljuk.

Hogyan működik a webshop?

63x100 cm
Oil on canvas
Jelzés nélkül

Ár kérésre

Érdekli ez az alkotás?

- Hívjon minket:

Telefonszám megjelenítése
- Vagy
Írjon nekünk

Mégse

Proveniencia: egykor Kovács Gábor gyűjteményében, korábban Révész István gyűjteményében

Kiállítva: 1930: Vaszary János képei. Ernst Múzeum, 1964-1965: J. Vaszary Ausstellung, Galerie Semiha-Huber, Zürich (74. tétel), 1998: Vaszary János emlékkiállítás, Polgár Galéria (45. tétel), 2004: Kovács Gábor-gyűjtemény, KOGART Ház, 2007: Vaszary János (1867–1939) gyűjteményes kiállítása, Magyar Nemzeti Galéria (147. tétel),2015: Vaszary magángyűjteményekben, Virág Judit, 2015: Fürdőélet – Vaszary János strandképei a Balatontól a Riviéráig, KOGART galéria, Tihany

Reprodukálva: Vaszary János képei az Ernst Múzeum kiállításán, 1930, 25. oldal, Bankár falinaptár (június hónap). Budapest, 1998, Vaszary János-emlékkiállítás katalógusa. Polgár Galéria, Budapest, 45. kép, A Kovács Gábor gyűjtemény. Szerk.: Cseh Szilvia. Vince, Budapest, 2004, 191. oldal, Vaszary János (1867–1939) gyűjteményes kiállítása. Szerk.: Veszprémi Nóra, Magyar Nemzeti Galéria, Budapest, 2007, 253. oldal

 • Legnagyobb magyar festménygyűjtemény
  Több mint 100.000 magyar művészi alkotás.

 • Eredetiségigazolás minden megvásárolt képhez
  Eredetiségigazolás minden megvásárolt képhez

 • Személyes megtekintés galériánkban
  Egyeztetés után a Kieselbach galéria és aukcióházban, Budapesten.

 • Ingyenes festmény értékbecslés
  Ingyenes festmény értékbecslés

Tanulmány

IRODALOM

– Vaszary János (1867–1939) gyűjteményes kiállítása. Szerk.: Veszprémi Nóra, Magyar Nemzeti Galéria, Budapest, 2007.

– Haulish Lenke: Vaszary. Képzőművészeti Alap Kiadóvállalata, Budapest, 1978.

– Petrovics Elek és Kárpáti Aurél: Vaszary. Athenaeum, Budapest, 1941.

– Herman Lipót: Vaszary János kiállítása. Színházi Élet, 1937/8., 31.

– Lázár Béla: Vaszary János. In.: Művészet 1906/5., 281–290.

– Vaszary János: Párizsi napok. Magyar Művészet, 1925, 152–156.

– Vaszary János: Ravenna – Rimini. Pesti Napló, 1928. szeptember 29.

 

 

Ikonikus Vaszary

 

Könnyű rózsaszín fátyolba burkolt nagyvilági szépség támaszkodik a hotel korlátján, mint valami egyiptomi királynő. Pár vonallal érzékeltetve tűnik fel hátánál a zöld spaletta és az épület napsárga fala. Pillái lehunyva: nem nézi, hanem hallgatja, szinte érzi a plázson zajló fürdőzők zsibongását. Az indigókék és zöld hullámokon vörös jachtok úsznak, a homokos strandon fürdőzők és csíkos napernyők vidám forgataga élvezi a nyár áldásait. Előtérben hajózási zászló szervezi a képteret virtuózan kiegyensúlyozott kompozícióvá. Az itáliai fürdőélményekből táplálkozó összefoglaló főmű az érett Vaszary János ikonikus, múzeumi rangú alkotása. A rendszerváltás utáni műgyűjtés történetének – talán – legnagyobb klasszikus kollekciójának, a Kogart Gyűjteménynek volt az egyik legragyogóbb ékköve, korábban pedig a nagy háború előtti Vaszary-gyűjtő, Révész István tulajdona. Számos kiállításon szerepelt, megszámlálhatatlan online publikációban reprodukálták, még az Andrássy úti palota homlokzatán is hirdette egykor – molinóként – a bent bemutatott műkincseket. Ritka műkereskedelmi pillanat, hogy egy ilyen ikonikus Vaszary-főmű kerül ismét a piacra.

 

Art deco főmű

 

Vaszary 1925-ben, az art deco születésének évében (ekkor nyílt meg Párizsban a névadó Arts Décoratifs vásár) látogatott el – hosszas kihagyás után – Párizsba, ahol elvarázsolta a modern metropolisz lüktetése. „A pillanatnyi kábulatok felhajtása, a beteg lázas nyugtalanságával lüktető élet, a késő éjjeli órákat beragyogó, örökös, karneválra emlékeztető bengáli tüzek, a revükben a női mezítelen szépségek babilóni felvonulása és diadala” – sorolja tapasztalatait a Magyar Művészetben közölt beszámolójában a festő, minden költőnél pontosabban fogalmazva meg az art deco életérzést. Vaszaryt először a jazz ritmusára pörgő éjszakai élet babonázta meg, majd a gazdag nyaralóhelyek és tengerpartok színes forgataga. A sötét alapozást fehérre cserélte, palettája kiszínesedett, vásznain pedig az érzéki örömök és az élet zabolátlan élvezete jelent meg. A pályája csúcsán álló, befutott magyar festő megtehette ugyanazt, mint a francia modern mesterek, akik kétlaki életet éltek: párizsi műtermük mellett folyamatosan dolgoztak a napsütötte déli tengerpartokon, a Riviérán is.

 

Mesterek a Riviérán

 

Henri Matisse, a fauve-ok legendás fejedelme már öreg fejjel – mikor megtehette – költözött a Côte d’Azurra 1917-ben. Elsőként a tengerparti Hôtel Beau-Rivage-ben szállt meg, ahol rögtön elvarázsolta az ablakból nyíló látványt uraló világos fényjáték. Matisse-t annyira megragadta a Riviéra hangulata, hogy sok más francia művészhez hasonlóan állandó rezidenciát vásárolt a parton. A ma már múzeumként szolgáló elegáns nizzai otthona, a Villa des Arènes ablakaiból és nyitott erkélyajtóin át tárult elé a számtalan alkalommal megörökített tengerparti kilátás. A kifogyhatatlan életszeretetről árulkodó nizzai képek visszatérő szereplői – a könnyű függönyök és a félig kitárt spaletták mellett – a bájos sötét hajú fiatal francia modellek. Egyikük látható az 1921-ben készült Fiatal nő az ablaknál, naplementekor című festményen, amint az ablakhoz lépve a kilincsre helyezi kezét, miközben az üvegen túl az alkonyi lilába burkolózó tenger terül el és a pálmafák alatti nyaralópaloták sora. Mind ihletett ecsetkezelésében, mint kompozíciójában, mind motívumvilágában közvetlen rokona a pár évvel később született Vaszary-festménynek.

 

Tengerparti ős erők

 

Vaszary a francia helyett az olasz Riviérát részesítette előnyben. Az art deco modernség szempontjából kulcsfontosságú párizsi út után több utazást is tett Itáliában 1926 és 1929 között. Elbűvölte a toszkán múzeumok gazdagsága, megnézte a Velencei Biennálét és végiglátogatott több híres itáliai fürdővárost, Riminitől kezdve, a Lidón keresztül, San Remóig. Utazásairól nemcsak számtalan színgazdag festményen számolt be, hanem költői úti leírásaiban is. A Pesti Naplónak küldött, 1928-as riportjában egész egyedi, történelmi látomásként érzékeltette tengerparti impresszióit: „az örökké mozgó, lármás, önmagátélő és megsokszorozó tömeg színes kabinok és még színesebb ernyők és vitorlaszerűen kifeszített 'tendeilá' közt zajlik; itt futkos, lármáz, alszik és úszik reggeltől – késő estig. (...) Talán valamikor napnyugtakor Alexandria fárosza körül, vagy egy nerói cirkusz tájékán lehetett ilyen mozgalmas, színgazdag életet látni. Ez itt a festő bazárja, Mekkája és Szent Gangesze. Összeolvadnak a nagy alkotó természettel – mert mindenki teszi, érzi és tudja, hogy nem külön a sós tengeri fürdő, nem külön a hullámverés, a forró föveny, a perzselő napsugár és felszabadított meztelenség az élet, – hanem mind együttvéve az igazi egyesülés az ős erőkkel.”

 

Dolce vita

 

A Riviéra különleges helyet foglal el az európai kultúr- és mentalitástörténetben. A festők keresték azokat a helyszíneket, ahol a szépség és a gazdagság randevúzott egymással. Nem véletlen kötött ki Matisse Nizzában, nem véletlen települt az idős Kees van Dongen Monacóba és nem véletlen vett villát Picasso a Cannes-mellett található Vallaurisban. A filmeken és reklámokban érzékletesen megörökített életérzés, amit a gazdagság, a luxus, a stílus, a gyönyörű nők, a csodálatos kilátás, a pazar villák és óriási jachtok biztosítottak, mind a mai napig vonzza ide a nemzetközi elitet és annak művész tagjait. Vaszary – érzékeny szemével – egész pontosan fogalmazta meg ezt a dolce vita hangulatot különleges, az art deco poszterek világát idézően rajzos kontúrokra épített festményén.

Vaszary János további alkotásai ajándék ötlet kategóriában

Hasonló alkotások

Készpénzes, azonnali megvételre keressük a felsorolt művészek kvalitásos alkotásait

Részletek

Hírlevél feliratkozás

Értesüljön elsőként aukcióinkról, kiállításainkról és aktuális ajánlatainkról! Válassza ki az Önt érdeklő művészeket, stílusokat, témákat és kérje hírlevelünket, amelynek segítségével azonnal értesülhet a frissen beérkező művekről.