Kérjük válasszon!

 

Festmények

 

Fotográfia

ZIFFER SÁNDOR EGYIK KÉPÉÉRT FIZETTÉK A LEGTÖBBET A KIESELBACH AUKCIÓJÁN

Új Szó Online

Ziffer Sándor egyik korai alkotása, a Tél Nagybányán című festmény kelt el a legmagasabb, 40 millió forintos áron a Kieselbach Galéria 208 tételt felvonultató karácsonyi aukcióján

Zsúfolásig megtelt a terem az aukción, amelyen a festmények jelentős része gazdára talált - mondta el szerdán Einspach Gábor, a Kieselbach Galéria szakértője az MTI-nek.

Kikiáltási árának duplájáért, 40 millió forintért vásárolták meg a fauve csoport tagja, Ziffer Sándor egyik korai olajfestményét, amelyen a nagybányai "Quartier Latin" egyik utcarészletét festette meg. A Tél Nagybányán című festmény Gauguin Bretagne-ban vagy Tahitin készült alkotásainak hangulatát, formai megoldásaiban Czóbel Béla 1906-os pannóit idézi.

A tételek közül a legnagyobb arányú licitemelkedést Aba-Novák Vilmos 1930-as olaszországi ösztöndíja alatt festett Porto dell' Adriatico (Adriai halászváros) című temperája érte el, amelyért 12 millió forintos induló árról indulva 26 millió forintot adtak. Az Olaszországból előkerült alkotás külön érdekessége a tábla hátoldalán olvasható - egy híres olasz műgyűjtő fia által jegyzett - írás, amelyből pontosan rekonstruálható a története. Kiderül belőle, hogy Aba-Novák az 1934-es velencei biennálén ismerte meg Giovanni Finazzit, aki egy látogatása alkalmával vásárolta meg tőle a képet.

Sok volt a jelentkező Czóbel Béla Lány a kalitkával című festményére, amely 10 millió forintos induló árról 18 millió forintért talált gazdára.

Miközben kikiáltási áron, 20 millió forintért kelt el Joseph Holzer 1842-es Pest-Budai látkép a Gellérthegyről című olajképe, addig induló értékének több mint kétszereséért, 17 millió forintért vitték el Paál Lászlónak a közelmúltban Franciaországban felbukkant, több mint 140 éven át lappangó festményét. A Havas barbizoni utca című 1873-ban készült kép könnyen beilleszthető a festő életművének kronologikus sorrendjébe, a művész fennmaradt leveleiből ugyanis tudni lehet, hogy Munkácsy unszolására 1873 májusában Párizsba költözött, majd végül Barbizonban telepedett le.

Batthyány Gyula Hölgy gitárral című 1830-as olajfestménye 3 millió forint növekedést produkálva 13 millióért kelt el. Jelentős licitálás mellett szintén szépen nőtt az értéke Dénes Valéria 1910-es évekre datált Cserepes csendélet című olajfestményének. Az alkotás egyike annak a mindössze 12 műnek, amely a művésztől megmaradt. A kép 22 milliós kikiáltási ára 28 millió forintig ment fel - összegezte a kedd esti aukció eredményeit a szakértő.