Kérjük válasszon!

 

Festmények

 

Fotográfia

TÖRTÉNETI FOTÓAUKCIÓ KIESELBACH-MÓDRA

Múlt-kor

Második fotóaukcióját tartja november 10-én a Kieselbach Galéria, az aukciós kiállítást október 30-án nyitják meg a Szent István körúti galériában.

A 19. és 20. századi magyar festészet klasszikusaira szakosodott aukciósház azt szeretné elérni, hogy a fotót itthon is értékes műtárgyként értékelje a közönség. Az első lépések, a tavalyi százszázalékos fotóárverés és a galéria festményaukcióiba beépített fotós blokkok sikere egyértelműen a folytatás mellett szóltak.

A második fotóaukció anyaga időben a 19. századtól napjainkig tartó intervallumból válogat, témában pedig a történelmi és dokumentumfotótól a művészfotóig, portrékig, aktokig, életképekig, ünnepi és tragikus jelenetekig terjed. Szám szerint 90 történeti fotográfia vintázs kópiája és 32 kortárs magyar fotóművész alkotása.

A kikiáltási árak a hazai gyakorlathoz viszonyítva ugyan magasak, de a nemzetközi trendekhez képest alacsonyak, bár André Kertész 1934-es, Újságárusnál, Párizs című képének 1,6 millió forintos ára a nemzetközi színvonalhoz igazodik. A tavaszi aukción is ilyen kikiáltási árról indult André Kertész Iskolaudvar című 1931-es fotója és ennek az összegnek csaknem dupláján, 3 millió forintért vitte el egy ismert gyűjtő. Kertészt a világ tíz legjobb fotósa között tartják számon (e tízes névsorban rajta kívül még négy magyar van).

Kertész képeinek külföldi aukciós árai igen magasak, több százezer dollárt is megadnak értük. A Christie's április 19-i New York-i árverésén 376 500 dolláros (68 és fél millió forint) leütési áron kelt el Mondrián pipája és szemüvege című világhírű kompozíciójának vintázs példánya. Ugyanezen az aukción a Chez Mondrian című Kertész-alkotást 299 és félezer dollárért, vagyis 54 és fél millió forintért vették meg. Hasonlóan sikeres volt a Sotheby's április 25-i New York-i árverése: A párizsi Vert-Galant kert télen című kép 125 ezer dolláros áron (22,75 millió forint) talált gazdára.

A most aukcióra kerülő Kertész-kép is vintázs, azaz korabeli nagyítás, amelyet maga a fotóművész készített, ezt a kép hátoldalán látható pecsétek, a fotópapír, és a kép tónusa is bizonyítja. Míg egy másik Kertész-fotóra, egy Bretagne-i tájképre 380 ezer forintért lehet majd licitálni.

A klasszikusok között Escher Károllyal, Brassaival és Angelóval találkozhat az aukció közönsége. Eschertől A biatorbágyi robbantást megörökítő A borzalom völgye című, a Pesti Napló 1931. szeptember 20-i számában is reprodukált fotóját 600 ezer forintról indítják. Két, Sevillában készült Brassai (Halász Gyula) fotónak 320, illetve 280 ezer forintos árat szabtak. Angelo (Funk Pál) 1930 körüli, Ticharich Zdenka zongoraművésznőről készített portréjának 50 ezer forint a kikiáltási ára.