Kérjük válasszon!

 

Festmények

 

Fotográfia

RITKASÁGOK KÖNYVBEN, TÁRLATON

Népszabadság

Tegnap sajtótájékoztatón mutatták be a Modern Magyar Festészet 1919-1964 című albumot, amelynek meghökkentően gazdag anyagával a Kieselbach Galériában ez alkalomból rendezett kiállításon is találkozhattak az érdeklődők.

A tavaly megjelent, Szép Magyar Könyv díjjal elismert első kötet az 1892-től 1919-ig terjedő időszakot ölelte fel - ennek folytatása a mostani, 840 oldalas album, amelyben 1526 színes reprodukció látható. Kieselbach Tamás művészettörténész, a kötet szerkesztője öt éve kezdte el kollégáival a múzeumok és a magángyűjtemények feltérképezését. A kutatómunka eredményeképpen hetven múzeum és száznyolcvan magángyűjtemény anyagából válogathattak a könyvhöz, amelyben 192 festő alkotásait, művészetét mutatják be. A könyvben sok olyan alkotás is látható, amellyel máshol még nem találkozhatott a nagyközönség. A szerkesztők a monográfia-értékű albummal nemcsak a művek történeti összefüggéseire, kapcsolataira, de újabb lehetséges kutatási irányokra is rá szeretnének mutatni.

A példaadó kiállítású, magyar és angol nyelvű album megjelenésével egy időben ingyenesen látogatható kiállítást is rendeztek a galériában: szeptember 26-ig a könyvben szereplő képek közül majdnem kétszáz tekinthető meg. Köztük olyan ritkán láthatókat, mint Vajda Lajos Felmutató ikonos önarcképe, amelyet negyven éve nem állítottak ki. A sajtóbemutatón elhangzott az is, hogy kibővült a galéria internetes oldala: több mint 650 művész arcképe látható, például az elveszettnek hitt teljes Ernst Lajos-gyűjtemény. Ugyanitt olvasható a Magyar Királyi Postatakarékpénztár 1926-1947 közötti árveréseinek archívuma, amely hatvanezer kép adatait tartalmazza. A galéria tehát a kutatás bázisát is megteremti.

Serfőző Melinda