Kérjük válasszon!

 

Festmények

 

Fotográfia

REKORDÁRAK A KIESELBACH TÉLI ÁRVERÉSÉN

Napi Gazdaság

A Vígszínház erkélysorai is zsúfolásig megteltek a Kieselbach Galéria téli képaukcióján, ahol Gulácsy Lajos képe megdöntötte az eddigi magyar árverési csúcsot.

 A katalógus 195 tételéből egyet visszavontak, a múzeumi illetékesek pedig közel tucatnyit védetté nyilvánítottak. Mindössze 15 tétel maradt vissza (ebből tíz a milliós kikiáltási ár felett volt). A nívót minősíti, hogy a 179 elkelt tételből 103 teljesített millió felett.

Mély csend ülte meg egy darabig a Vígszínházat a Kieselbach Galéria téli aukcióján, amikor Gulácsy Lajos költői szépségű főműve, a Padovában 1910 táján festett Nakonxipánban hull a hó 15 milliós kikiáltási áráról lassan, de biztosan kúszott a 80 milliós magasságig, majd kitört a lelkes taps. A leütési ár (jutalékkal együtt 96 millió) azt jelenti, hogy megdőlt az eddigi árverési csúcs, melyet 1998-ban ért el Szinyei Merse Pál Parkban című képe, 70 millió forinttal, ugyancsak a Kieselbach téli aukcióján.

Hasonló jelenet még kétszer játszódott le az estén. Vaszarynak a szintén a katalógus borítójára kiemelt, közismert vászna, a franciás eleganciájú Parkban 10 millióról ment fel 40 millióra, a címoldali kvartett harmadik tagjánál pedig már azon izgultunk, hogy eléri vagy lekörözi-e ezt Rippl-Rónai olajképe, a Piknik a Róma-villa kertjében. A terembéli és a telefonos licitáló közti párbaj nyomán végül 15 millióról indulva 42 milliónál koppant a kalapács. A négyes fogatból Berény Róbert Piros ruhás nő zöld szobában című alkotása "csak" 6 millióról startolt, de így is potom 15 milliónál landolt.

A tízmilliós sáv felett maradva említésre méltó Aba-Novák Kompátkelés a Tiszán című temperája, amely 8 millióról ugratott 18 millióra, s külön kiemelendő Vaszary Díva kék pamlagon című frappáns akvarellje. Ez utóbbi ugyanis 300 ezer forintról kúszott fel 13 millióra, ami negyvenháromszoros áremelkedést jelent, ráadásul akvarellért ennyit még nem fizettek Magyarországon.

Ugyancsak 13 millióért kelt el Borbereki-Kovács 1935-ös tempera Római lánya kék ruhában, amely viszont 8 millióról kezdte. Szinyei Merse Bivalyfürdője 5,5 millió helyett lett 12 millió, a holland Jan van der Heyden védetté nyilvánított Folyóparti tája kastéllyal 8,5 millióról 11 millió lett. Vaszary frissen feldobott olajvászon virágcsendélete 4,5 millió helyett 10 milliót ért el.

A "pártában maradt" szárok közül Benczúr Ámor rózsákkal elnevezésű, 1893-ból való, akadémikus tanulmánya máshol listavezető lehetett volna 6,8 millió forintért, akárcsak Rippl-Rónai 1899-es Őszi tája olajban 5,5 millióért, továbbá 3-3 millióért Mednyánszky Folyópartja fényekkel és Mattis Teutsch Álló figurái. Visszamaradt Koszta 2,5 millióra taksált Alkonya és Orbán Dezső 2 millióra tartott Házak domboldalon című vászna is. Sajátos színfoltja volt a téli licitálásnak a muzeális és díjnyertes magyar borokból válogatott 12 palack egy tételben, amely 60 ezer helyett 260 ezer forintot hozott a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat javára.

Napi Gazdaság, 2002. december 9.