Kérjük válasszon!

 

Festmények

 

Fotográfia

NUDELMANNAL NYIT ÚJRA KIESELBACH

Népszabadság

A Kieselbach Galéria az elmúlt hónapokban nagyobb átalakításon esett át, kiállítótere is kibővült öt teremmel. Az újranyitást Kieselbach az egyik legrangosabb magyar magángyűjtemény, a Nudelman-gyűjtemény bemutatásával ünnepli.

Kieselbach állítólag évekig kérlelte barátját, Nudelman Lászlót, hogy mutassa be nála értékes 20. századi gyűjteményét, amelyben Korniss Dezső, Barcsay Jenő, Bálint Endre, Vajda Lajos és Vajda Júlia főművei képezik a törzsanyagot. A válogatott kollekció azóta bemutatkozott már például 2004-ben a bécsi Collegium Hungaricumban, majd Kassán, Veszprémben, míg végül a gyűjtő engedett a galériás felkérésének.
 
A kiállításon a teljes Nudelman-gyűjtemény, a modern magyar festészet egyéni és minőségi válogatása jelenik meg. Az említett alkotók mellett Ország Lili, Kondor Béla és olyan kortársak, mint Keserű Ilona, Tóth Endre, Nádler István, Konkoly Gyula, Fajó János és Lakner László kiemelkedő festményei lesznek láthatók.
 
Nudelman László 1975-től foglalkozik gyűjtéssel, bélyegekkel kezdte, majd áttért a numizmatikára (melynek mindmáig világszerte elismert szakértője), de gyűjt antik órákat is (több híres festményét például ezeknek az árából tudta megvásárolni), s a kilencvenes években foglalkozott 1848-49-es relikviák gyűjtésével is, de ezt a gyűjteményét elárverezte. Jelenleg numizmatikusként hivatásos kereskedő, s újabban a fiatal magyar képzőművészetet gyűjti.