Kérjük válasszon!

 

Festmények

 

Fotográfia

MINDENT VITTEK A KIESELBACH GALÉRIA AUKCIÓJÁN

Kultúra.hu

Meglett az eredménye a visszafogott kikiáltási áraknak a Kieselbach Galéria szerdai aukcióján: a százötvenöt tétel alig tizenkét százaléka nem kelt el. Ötvenhat alkalommal koppant a kalapács egymillió forint fölött, és hétszer ment fel a licit nyolc számjegyű összegre.

(MTI) A 26 millió forintos legmagasabb leütést kétszer regisztrálhatták. Előbb 14 millióról a fauve ihletésű neós mozgalom egyik kulcsfontosságú alkotásáért, Ziffer Sándor 1910-re datált Napfényes nagybányai udvar (Kilátás a kertünkre) című festményéért. Majd Vaszary János könnyed, franciás, Matrózok című, 1930 körüli olajképét verték fel 8 millió forintról. (Alig egy éve egy másik aukción 17 millióra tartották, de akkor nem kelt el.)
 
Nagy ritkasághoz jutott, aki 24 millióért megszerezte Kernstok Károly egyik főművét, az 1910-es, erős, felfokozott színhatású, expresszív Erdei tájat. Ugyanis Kernstok Nyolcak-korszakának múzeumi kvalitású képei szinte mind valamelyik közgyűjteményben vannak.
 
A százéves rejtőzködés után most felbukkant Gulácsy Lajos-festményért is sokan versenybe szálltak. A lírai szépségű Fátyolos nő (Nő fátyolos kalappal), amely eddig csak fekete-fehér reprodukcióból volt ismert, éppen színeivel, faktúrájával bűvölte el a gyűjtőket, olyannyira, hogy 12 millióról 18 millió forintra licitálták.
 
Csak elvétve fordul el Kondor Béla-festmény a műkereskedelemben. A művész nehezen vált meg képeitől, aki megszerzett egyet közülük, csak kivételes esetben adja el. Viszonylag alacsony árról, 4,5 millióról kezdett a mester ikonos korszakának egyik kis remeke. Az olajjal, aranyfestékkel farostra festett, szürreális hangulatú, szimbolikus utalásokkal teli Huszárcsákós vitézek csíkos zászlóval (Zászló) 12 millióra ment fel.
 
Egyaránt 6,5 millió forintról jutott 10 millióra Batthyány Gyula egzotikus arcokat felvonultató Mediterrán forgatag (Utazás Spanyolországban) című 1930-as olajképe és Egry József 1920-as, napfényben fürdő badacsonyi tája.
 
Két, az 1930-as évekből való Czóbel Béla-olajfestmény, egy kislányportré és egy tájkép 6,5 illetve 5 millióért ment el. Mednyánszky László csavargó-portréiért, tátrai tájaiért 1 és 4,4 millió forint közötti összegeket adtak. 750 ezer forintról duplázott egy Mattisch-Teutsch János-, egy Márffy Ödön- és egy Gedő Ilka-festmény. Scheiber Hugó női és férfiportréit, tájképeit 1,2 és 2,6 millió forint közé licitálták.
 
Száznegyvenezer forintról 1,1 millióra lépett Hajnal János 1932-es grafikája, de a legnagyobb, tizenkétszeres licitet Nagy Károly keleti hatású, kisméretű Hajnali séta című olajképe érte el, egymillió forintos leütéssel.