Kérjük válasszon!

 

Festmények

 

Fotográfia

Mihalik Enikő rakta a helyére Pataki Ági egy darabját

Index.hu

Hétfő este nyílt meg a budapesti Kieselbach Galériában A csábítás fegyvere című kiállítás, ami egyben az azonos című könyvnek is a bemutatója. És hogy miről szól a könyv?

A csábítás fegyvere több mint 620 kép segítségével mutatja be a magyar festészet és a divat kapcsolatát, a 19. és a 20. század változó nőideáljait, a magyar származású szépség- és divatikonokat, a leghíresebb divattervezőket, a tengerészegyenruhában vagy éppen díszmagyarban feszítő politikusokat, a szocialista divat kétszínű világát, de leginkább azokat a festőket és fotósokat, "akiknek a pályáján különösen fontos volt saját koruk öltözködési kultúrájának megidézése". A könyv ötletgazdája, szerkesztője és egyik írója Molnos Péter volt, mellett olyanok írtak bele, mint Simonovics Ildikó, Nyáry Krisztián, Ablonczy Balázs, Turbucz Dávid, Ungváry Krisztián, Kincses Károly, Katona Edit, Czene Márta és Pozsgainé Szabó Éva.

  • Kik voltak a 20. század leghíresebb magyar származású szépség- és divatikonjai?
  • Horthy Miklós miként használta a díszes egyenruhák és a kitüntetések adta lehetőségeket az önreprezentációhoz és a vezérkultusz felépítéséhez?
  • Hogyan hiúsult meg a második világháború kitörése miatt a magyaros díszítésű ruhák nemzetközi karrierje?

Ilyen és hasonló dolgokról szól A csábítás fegyvere, és a kötethez szervezett kiállításon pedig megjelenik mindenféle stílus Szinyei Merse Pál és a szocializmus között, száz festményen, vetítéseken, és fotókon is.

A megnyitóról készült videót itt az Indexen lehet megnézni, ebben Molnos Péter elmondja, hogy a Pataki Ágiról készült Kálvin téri Fabulon-mozaikot egy tyúkólban találták meg, és meg lehet nézni azt a szimbolikus pillanatot is, amikor Mihalik Enikő a mozaik egy darabját a helyére rakja a Kieselbach Galéria előtt.

 

https://index.hu/mindekozben/poszt/2018/11/05/kieselbach_divat_kiallitas_a_csabitas_fegyvere/?fbclid=IwAR2NY7yvVd1dnNt6jZLwSwdX4sAPtV6DU0dk6KZNN2cLNTtODnJ30ZqfVK0