Kérjük válasszon!

 

Festmények

 

Fotográfia

MAGYAR FESTŐK A NETEN

Magyar Nemzet

Szinyei Merse Pál képe az őszi Kieselbach-aukción

Ötven kerékpáros futár gyülekezett csütörtökön délután a Szent István körút és a Falk Miksa utca sarkán lévő Kieselbach Galéria és Aukciósház bejárata előtt. A feladat nem volt más, mint az, hogy lebontsák a galéria közepén álló, mennyezetig érő könyvoszlopot, s egy-egy könyvet eljuttassanak különböző fővárosi kulturális intézményeknek, könyvtáraknak. Az oszlop másik fele a következő napokban tűnik el, akkor ötven vidéki könyvtárba juttatják el Kieselbach Tamás Modern magyar festészet I. 1892-1919 című kötetét.

Az akció akkor is figyelemre méltó lenne, ha egyszerűen olyan könyvhöz (könyvesbolti forgalomban húszezer forint egy kötet ára) jutnának hozzá a szűkös beszerzési keretű intézmények, amely a Szép magyar könyv 2003 versenyen a művészeti könyvek és albumok kategóriájában díjat nyert, tehát reprezentatív kiadvány. Ennél azonban jóval többről van szó: egy olyan kötetről, amely eddig ismeretlen teljességgel gyűjti össze, mutatja be a XIX-XX. Századi magyar festészet remekeit, amelyek közül számos nemcsak állandó, de időszaki kiállításokon sem szerepelt a legutóbbi időszakban, így revelációszerűen hat az érdeklődőre.

Ahogyan a könyvakcióhoz kötődő tájékoztatón elhangzott, már készül a mű második kötete, amely az 1919-1964 közötti festészetünk kiemelkedő darabjait mutatja be, az első kötetéhez hasonló szerkezetben, a képanyagot kísérő rövid, lényegre törő, egy-egy terület szakemberei által írt tanulmányokkal is. Ugyancsak készül a Kieselbach-galéria által elindított dokumentálás és fotózás eredményeként Rippl-Rónai József régóta várt teljes életmű-katalógusa, s előkészületben van, Mravik Lászlóval közösen. A magyar műgyűjtés a XX. Században című reprezentatív album megjelentetése is.

Minderről a galéria kétéves előkészítő munkával létrehozott művészeti honlapján is értesülhetünk. A www.kieselbach.hu internetes site Kieselbach Tamás negyed százados műgyűjtői, kereskedői és művészettörténészi tevékenységének legújabb vállalkozása. A célja az, hogy jól válogatott anyaggal tegye láthatóvá elsősorban a magyar festészetet, s kedvet csináljon a képekkel való személyes találkozáshoz. Mivel az internet legnagyobb erénye, hogy folyamatosan, korlátok nélkül bővíthető megjelenési felület, kompromisszumok nélkül, a terjedelmi korlátok kiiktatásával szeretné bemutatni a művészet történetét. A folyamatosan bővülő adatbázis már most több mint tízezer képet tartalmaz, megjelenik rajta négyszáz, festményekről, irányzatokról szóló tanulmány, cikk, és természetesen a galéria eddigi huszonöt aukciójának, valamint a kiadásban megjelent öt könyvnek az anyaga is. Ismeretlen képek beazonosítását, értékbecslését is kérhetik az érdeklődők. Ezt tette egyébként az is, aki azt az amatőr fotót beküldte, amelyen Szinyei Merse Pál Pipacsos mezőn című festménye látható egy ebédlőasztal mögött. Igen értékes a kép, azo azonban, hogy a magyar műkereskedelem újabb szenzációs darabja lesz-e majd, ősszel dől majd el, amikor is 15 millió forintos indulóárral megindul rá a licit a Kieselbach-galéria aukcióján.

P. Szabó Ernő