Kérjük válasszon!

 

Festmények

 

Fotográfia

KIESELBACH GALÉRIA - A LÜTZENBURGER GYŰJTEMÉNY

inspiral.hu

Az eddigi egyik legnívósabb, kortárs magyar képeket tartalmazó magángyűjtemény a Kieselbach Galériában, melynek minden kiállított darabja eladó.

A Kieselbach Galéria kiállításpolitikájának összeállítását mindig a különleges kvalitás és a jól átgondolt koncepció jellemzi. 2007 januárjától Kieselbach Tamás és Einspach Gábor közösen hozták létre a galéria nagy kiállításait, eddig összesen ötöt.

A hatodik, jelenlegi tárlat a műgyűjtemények bemutatását tűzte ki céljául. Kemény Gyula, Horváth Béla és Szabó Károly kollekcióját követően, illetve Helmut Turck gyűjteményének nagyszabású, sikeres aukciója után a közönség most egy német gyűjtő kortárs magyar gyűjteményét láthatja, és ez alkalommal az itt felsorakozó műtárgyakat meg is vásárolhatja.

206x107 cm, olaj,vászonA kiállított, magyar kortárs képekből álló gyűjteményt Thomas Lützenburger német üzletember hozta létre, aki a rendszerváltást követően mind üzleti, mind magánügyben számos alkalommal megfordult Kelet-Európában. Magyar festészettel először 1987-ben találkozott, akkor Tolnay Sándortól (a Neuer Berliner Kunstverein akkori vezetőjétől) kért tanácsokat, majd Klimó Károly közbenjárásával lassan-lassan megalapította a szóban forgó gyűjteményt.

Thomas Lützenburger gyűjtemény beteljesedett. A gyűjtő életében új korszak kezdődött, melynek sorsszerű következménye a gyűjtemény továbbörökítése. A megkérdőjelezhetetlen értékű művészeti alkotások újra hozzáférhetővé válnak és – a gyűjtő vágyai szerint is – a lehető legjobb kezekbe kerülnek.

A gyűjtemény irányvonala pontosan érzékelhető, tiszta és finom. Thomas Lützenburger valamennyi festőtől a legjobb műveket választhatta ki gyűjteménye kiteljesítése során, így a kollekcióról ma már biztosan elmondható, hogy gyakran muzeális jelentőségű alkotásokból, és mindenképpen főművekből áll.

A gyűjteményben szereplő művészek mind kiemelkedő egyéniségei a magyar képzőművészetnek; Lakner László, Nádler István, Bak Imre, Hencze Tamás, Klimó Károly, Fehér László, Birkás Ákos, Károlyi Zsigmond, Záborszky Gábor. Gazdag a fiatal kortársi rész is: például El-Hassan Róza, Lakner Antal, Szűcs Attila és Benczúr Emese alkotásai is helyet kaptak a gyűjteményben.

A kollekció kulcsdarabja Lakner László 1982-es Kettős fej, Berlin-New York című közel kétméteres festménye, amely a Ludwig Múzeum 2004-es nagy kiállításának központi darabja volt.