Kérjük válasszon!

 

Festmények

 

Fotográfia

KIESELBACH: AUKCIÓ HELYETT KIÁLLÍTÁS

Világgazdaság Online

A szokásos árverés helyett galériás formában értékesíti aktuális kínálatát a hazai műkincspiac egyik meghatározó szereplője, a Kieselbach Galéria.

Nem lehet a válság előtti módon működni, most a fix áras eladás tűnik célravezetőnek - fogalmazott a mai sajtótájékoztatón az aukciósház tulajdonosa, Kieselbach Tamás. Hozzátette: a nagy nyugati aukciósházaknál is megnőtt a magáneladások (private sales) aránya, mivel így a beadók rugalmasabb feltételekkel tudnak megválni eladni kívánt tárgyaiktól.

A ma megnyílt kiállításon és a hozzá készült katalógusban 115 festmény, rajz és szobor szerepel, zömmel a huszadik század első felének magyar klasszikus mestereitől. Olyan muzeális értékű művek várnak például vevőre, mint Patkó Károlynak a Magyar Nemzeti Galéria több kiállításán is szerepelt Önarcképe, vagy Rippl-Rónai József, Gulácsy Lajos, Paál László művei. Az 1945 utáni magyar művészetből is válogatott néhány kiemelkedő, már kanonizálódott nevet (Bukta Imre, Keserü Ilona stb.) a galéria. A cél az volt, hogy olyan elsőrangú műveket vonultassanak fel, amelyek a válság közepette is nagy biztonsággal vevőre találnak.

A képek árai nem szerepelnek az egyébként minden szakmai és esztétikai igényt kielégítő katalógusban; az érdeklődők a nyugati szokásoknak megfelelően a galériában tudnak tájékozódni az őket érdeklő alkotások áráról. Kieselbach Tamás ugyanakkor példaként elárulta, hogy az egyik legfontosabb alkotás, a Patkó-önarckép 58 millió forintért vihető haza.

A tervek szerint a  Kieselbach következő árverése - amelynek lehetséges időpontjáról nem nyilatkozott a cégtulajdonos - újítást fog hozni abból a szempontból, hogy bevezetik a külföldi gyakorlatban jól bevált becsár-rendszert. Ennek lényege, hogy a katalógusban nem a kikiáltási érték szerepel, hanem egy értéksáv, a licit pedig rendszerint az alsó sávhatár felénél indul. A tulajdonos rendszerint ennél magasabb limitárat határoz meg, és annak eléréséig az aukciósház tartja az ajánlatokat - tehát átláthatóbbá válik az aukció lefolyása és eredménye.

Mind a becsérték, mind a limitáras licitkövetés meghonosításával próbálkoztak már hazai aukciósházak, de kevés sikerrel. Kieselbach Tamás szerint az új rendszer bevezetésének két feltétele van: egyrészt meg kell változnia a jelenlegi negatív piaci hangulatnak mind idehaza, mind világszinten; másfelől pedig a hazai gyűjtői, vásárlói közönséget fel kell készíteni arra, mit jelent a gyakorlatban a becsérték-rendszer.