Kérjük válasszon!

 

Festmények

 

Fotográfia

JÓ ÁRAK ÉS NÉHÁNY KIUGRÓ TÉTEL A KIESELBACH TAVASZI AUKCIÓJÁN

ArtPortal

A Kieselbach Galéria tavaszi árverésén remek áron keltek el a főművek, csak néhány maradt vissza a kiállított 200 tételből, a csúcs 46 millió forint volt.

Köszönhetően a jó válogatásnak és a tudatosan előkészített tételsornak, kiválóan zárult a május 24-én megtartott 43. képaukció. Miután a Mariott Hotel konferenciaterme megtelt, Winkler Nóra vezetésével este hat órakor megkezdődött a licit. A mintegy háromórás, jól felépített aukció folyamatosan izgalomban tartotta a résztvevőket.

A galéria méltán lehet elégedett a közel 200 darab elkelt tétellel, melyek közül több kiemelkedő árat ért el, és a főművek mellett a többi alkotás is jól szerepelt. A legmagasabb árat Ziffer Sándor Nagybányai főtér című művéért adták, melynek kikiáltási ára 20 millió forint, becsértékét 35 és 50 millió forint között határozták meg. Ziffer Sándor életművében és a nagybányaiak addigi festői stílusában is mérföldkőnek számít az új, szokatlan perspektívával és feszes vonalvezetéssel operáló képszerkesztés. Az 1908-ra datált mű hátoldalán Ziffer egy másik műve, a Szobám Nagybányán (1907) található. A kép leütési ára, egy izgalmas licit után elérte a 46 millió forintot.

Emellett olyan művek találtak még gazdára, mint Bortnyik Sándor Raum, Frau, Ich (Tér, asszony, én) című 1924-es festménye, mely legutoljára 1925-ben, a Periszkóp című avantgárd folyóirat áprilisi számában volt látható, majd egy kassai magángyűjteményben rejtőzködött, míg múlt pénteken 30 millió forintos leütési áron tulajdonost váltott. A festmény kikiáltási ára 20 millió forint, becsértéke 30 és 50 millió között volt. Az est következő csúcsát Nagy István Erdélyi falu című festménye jelentette 4 200 000-es leütési árával, mely egykor dr. Kürtös István, majd az elismert műgyűjtő, dr. Rácz István gyűjteményében szerepelt. Olyan műveket vihettek még haza a sikeres licitálók, mint Schönberger Armand Aktkompozíció kutyával c. képét 24 millió forintért vagy Aba-Novák Cserépvásárát 22 millióért.

Meglepetést okozott Hans Zatzka képe, a Tavasz (más címen Fiatal hölgy), amely az 550 000-es kikiáltási árról 3 200 000 forintig küzdötte fel magát, jóval túlszárnyalva a becsérték felső határát jelentő 1 200 000 forintot. Erre a képre kiemelkedően nagy volt a külföldi érdeklődés is, ajánlatok érkeztek többek között Olaszországból, Németországból, Ausztriából és Svájcból is. Az aukció során kalapács alá kerültek még művek Egry Józseftől, Czóbel Bélától, Mednyánszky Lászlótól, Vajda Lajostól és Szőnyi Istvántól is. A bevétel pontos adatairól a megjelenő leütési lista ad majd tájékoztatást.