Kérjük válasszon!

 

Festmények

 

Fotográfia

A MŰVÉSZET TITKOS FŐTERE - REPREZENTATÍV ALBUM ÉS KIÁLLÍTÁS A KORTÁRS MAGYAR FESTÉSZETRŐL

Magyar Nemzet

Szabó István Oscar-díjas filmrendező a tegnap tartott bemutatón Kecskemét város soktemplomú, sokféle értéket befogadó főterét idézve a művészet titkos főterének nevezte azt a reprezentatív albumot, amelyet Kieselbach Tamás művészettörténész, műgyűjtő, műkereskedő és munkatársai állítottak össze Modern magyar festészet 1919-1964 címmel.

Ötéves munka eredményeként készült el a reprezentatív album, a magyar festészet remekeit bemutató munka második kötete. A tavaly napvilágot látott első kötet, amely elnyerte a 2003-as Szép Magyar Könyv díjat, 640 oldalon csaknem ezer színes reprodukciót tartalmaz, s megjelenése után azonnal a valaha megjelent leggazdagabban illusztrált magyar művészeti albumnak tarthattuk.

A napokban megjelent második kötet terjedelme tovább növekedett: 840 oldalon 1526 festmény színes reprodukciója látható. A kötet kiadásának céljáról Kieselbach Tamás úgy fogalmaz, hogy a művek együttese fordulatokban gazdag történetek, értékek sokféleségét mutatja be. "Minden egyes oldalpár mögött mondatok hosszú sorában megfogalmazódó érvelés húzódik meg... Szeretném, ha az olvasó minden oldalon kérdéseket tenne fel magában, a kiválasztás okát, az elhelyezés indokát kutatva, az utalásokkal és átkötésekkel sugallt üzeneteket keresve."

Kieselbach Tamás 1996-ban tette közzé magángyűjteményének anyagát, úgy véli, a magyar festészet gazdagsága, értéke csak múzeumi kollekciókon keresztül nem érezhető meg. A mostani kötetben is igen nagy szerepe van a magángyűjtemények anyagának, a 70 múzeum mellett 180 magángyűjtemény anyagát vizsgálták át a képanyag kiválasztásakor. A mintegy másfél ezer remekmű l90 festő ecsetjéből származik, a műveket kísérő művészettörténeti áttekintések, kommentárok magyarul és angolul olvashatók.

A kötet megjelenésének alkalmából a Kieselbach Galériában tegnap kiállítás is nyílt A modern magyar festészet legszebb képei címmel. A bemutatón az albumban szereplő képekből csaknem kétszázat tekinthet meg a közönség, a többi között Bernáth Aurél A festő rózsaszín szobában, Kondor Béla Darázskirály című művét - ezzel az alkotással zárul a kötet anyaga. Igazi szenzáció, hogy a kiállításon 40 év után végre látható a XX. századi magyar festészet talán legtöbbet reprodukált képe, Vajda Lajos Felmutató ikonos önarcképe. A tárlat szeptember 26-ig naponta l0-18 óra között tekinthető meg a Kieselbach Galériában (Szent István krt. 5.).

Kieselbach Tamás a közeljövőben két nagyszabású könyv kiadását tervezi. Életmű-katalógust állítanak össze Rippl-Rónai József munkásságáról, a másik tervezett kötet a magyar műgyűjtés történetét mutatja be. Jelentősen bővítették a galéria ingyenes művészeti portálját. A www.kieselbach.hu címen 1200 művész tízezer képe jelenik meg, az elmúlt 150 év magyar festészetéből több mint 650 művészarckép látható az oldalon, benne az elveszettnek hitt legendás portrégyűjtemény - Ernst Lajos gyűjteményének - teljes anyaga. Elkészítették a magyar királyi posta-takarékpénztár aukcióinak archívumát, amely hatvanezer kép adatait tartalmazza az 1926-47 közötti időszakból.

P. Szabó Ernő